Otte institutioner får økologiske spisemærker

Anerkendelse til de kostfaglige

Spisemærkerne er en synlig anerkendelse af, at de kostfagligt eneansvarlige i institutionerne hænger i med økologien og er nået langt med at omlægge.

Let at få en godkendelse

Spisemærket er et statskontrolleret mærke. Det betyder, at Fødevarestyrelsen skal godkende, at institutionen bruger tilstrækkeligt mange økologiske råvarer til at få mærket.

I Lise Møller Jensens ører lød det besværligt, og det har tidligere afholdt hende fra at søge. Men i lørdags fik hun overrakt et sølvmærke, og nu ved hun, at det er enkelt.

- Det er ikke spor besværligt. Jeg kan få en opgørelse i  både kroner og i kilo fra mine leverandører, så det tager vel et kvarter hver tredje måned at lave det regnskab, der kan dokumentere, hvor stor en del af vores råvarer, der er økologiske. Regnskabet skal jeg gemme i en mappe og vise frem, hvis fødevareregionen kommer på kontrolbesøg. Det er enkelt og skal ikke afholde nogle fra at søge om spisemærket, understreger Lise Møller Jensen fra daginstitutionen Grenen.

Mærket kan sætte maden i fokus

Hun kan blandt andet bruge mærket til at minde forældrene i institutionen om, at deres børn får rigtig god mad hver dag.

- Det ved de selvfølgelig godt. Men spisemærket giver ny opmærksom på køkkenet. Og på madens betydning. Det er en anledning til, at forældre og børn kan tage sig en snak om maden. Vi oplever, at maden betyder meget for børnene. De bliver glade, når madduften breder sig, siger Lise Møller Jensen.

Tre spisemærker

30 procent økologi kan udløse et bronzemærke. 60 procent et mærke i sølv, mens institutionen skal op på en økologiprocent på 90 før mærket er på guldrandet papir.

Kilde