Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 02/02/2021 Kost, Ernæring & Sundhed 1-2021
Christine Bille Nielsen  [ TEKST OG OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 MÅNEDENS OPSKRIFT: DE NYE KOSTRÅD
Mette Jensen  [ TEKST ] Maria Vendelbo Madsen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 Svendeprøven sætter håndværket i fokus

Overenskomst styrker kliniske diætister i arbejdet med sundhedsfremme

  • Overenskomst

Efter en række seje overenskomstforhandlinger mellem KL, Lærernes Centralorganisation (LC) og Kost & Ernæringsforbundet – der forhandler i regi af Sundhedskartellet – er der indgået en aftale for professionsbachelorer i ernæring og sundhed. Aftalen gælder også kliniske diætister, der er ansat i kommunerne.

Aftalen sikrer bedre løn og ansættelsesforhold, og de kliniske diætister er desuden sikret anerkendelse på linje med andre professionsbachelorer i ernæring og sundhed, sygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter.

Ingen går ned i løn

Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD) har i deres fagblad Diætisten (110/2011) kritiseret de aftaler om løn og ansættelsesforhold, som Kost & Ernæringsforbundet har indgået i overenskomsten 2011- 2013. FaKD’s advokat skriver, at resultatet af Kost & Ernæringsforbundets overenskomst med KL for kliniske diætister, der arbejder med rådgivning og sundhedsfremme i kommunerne, er et af de ringeste, FaKD har set, og ”nedsætter lønnen i forhold til det niveau, vi kender”.

Det afviser formanden for Kost & Ernæringsforbundet.

− Der er ikke noget eksisterende ’niveau’, da der ikke tidligere har været en gældende overenskomst. Det har vi nu sørget for, at også kliniske diætister får. Overenskomsten giver kommunalt ansatte inden for rådgivning og sundhedsfremme solide og ordnede forhold, som alle kan være tilfredse med. Ingen går ned i løn på grund af overenskomsten, som det påstås af Foreningen af Kliniske Diætister i deres fagblad, siger Ghita Parry.

Arbejdsvilkårene forbedres

Overenskomstdækningen af kliniske diætister i kommunerne gælder senest fra den 1. september 2011. Den sikrer nyuddannede diætister en grundløn på minimum trin 4 og et tillæg på 3.100 kroner om året. Men anden indplacering kan for- handles. Lønnen stiger til trin 7 efter fire års erfaring, og niveauet svarer til det, der gælder for andre autoriserede professionsbachelorer i Sundhedskartellet, eksempelvis sygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter.

Pensionen stiger fra januar 2012 til 13,40 procent. De kliniske diætister får desuden en særlig feriegodtgørelse på 2,3 procent. Overenskomsten dækker også øvrige ansættelsesvilkår.

Kommunerne får klare aftaler at gå efter

Under overenskomstforhandlingerne var det et krav fra KL, at overenskomstforholdene for professionsbachelorer i ernæring og sundhed blev drøftet.

Ifølge konsulent Camilla Vendelboe Hagensen, KL’s overenskomstkontor, havde kommunerne et ønske om ordnede forhold, fordi det indtil nu har skabt store problemer for dem at ansætte professionsbachelorer i ernæring og sundhed, også de kliniske diætister. Det har været svært for kommunerne at finde ud af, på hvilke vilkår diætisterne skulle ansættes. KL er derfor tilfreds med, at der er indgået en aftale med Kost & Ernæringsforbundet og LC. På den måde er det blevet klart for kommunerne, hvilke forhold de skal ansætte under.

KL har efter overenskomstforhandlingerne orienteret kommunerne om den nye overenskomst: nu ved kommunerne, hvilke aftaler, de skal administrere efter. Ingen skal længere være i tvivl om, hvor meget ferie, der er krav på, hvornår lønnen skal stige, hvad pensionsprocenten er, og hvor mange barns sygedage der er til rådighed. Det har indtil nu stået hen i det uvisse, når kommunerne ansatte en klinisk diætist.

Ifølge Camilla Vendelboe Hagensen er resultatet af forhandlingerne blevet positivt modtaget af kommunerne.

Fejlagtig kritik

Kost & Ernæringsforbundet har med overenskomsten også sikret, at kliniske diætister eller professionsbachelorer i ernæring og sundhed, der allerede er kommunalt ansat, ikke sættes ned i løn. De får derimod sikret deres forhold og tilføjet de forbedringer, der er forhandlet hjem til dem.

Ifølge Ghita Parry går FaKD derfor helt forkert i byen, når foreningen mener, at kommunalt ansatte diætister og professionsbachelorer i ernæring og sundhed får forringet deres løn og ansættelsesforhold gennem overenskomsten 2011-2013.

− Det er en solid aftale, vi har for- handlet hjem. Den har tydelige fordele for de ansatte. Og det er helt ubegribeligt, at Foreningen af Kliniske Diætister forsøger at skyde den nye overenskomst i sænk ved at misinformere om aftalens indhold. I stedet skulle FaKD glæde sig over, at vi nu endelig får orden på kliniske diætisters løn- og ansættelsesforhold i kommunerne.

− Det gør jeg, siger Kost & Ernæringsforbundets formand.

FAKTA

 

Kliniske diætister i kommunerne

Grundløn, minimum trin 4.

Anden indplacering kan forhandles i forhold til stillingsfunktion og ansvar.

Tillæg 3.100 kr. om året (1.1.2006 niveau)

Løntrin 7 efter fire års anciennitet Pension 13,40 procent (pr. 1. januar)

Særlig feriegodtgørelse på 2,3 procent.

 

Kilde
Udgivet i Fagbladet Kost, Ernæring og Sundhed 07/2011