Overlad ikke børnemad til frivillige

Børne- og undervisningsminister, Ellen Trane Nørby, har netop nedsat et udvalg, der blandt andet skal se på, hvordan man kan bruge flere frivillige i daginstitutionerne.

- Det kan være ældre, der kommer og tager sig af at få maden ind på bordene og rydder væk igen bagefter, så pædagogerne kan være sammen med børnene frem for at løse en praktisk opgave, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Frivillige kan meget, men de kan aldrig erstatte den indsats, dygtige fagfolk gør hver dag. Sådan lyder det fra Kost & Ernæringsforbundets formand, Ghita Parry.

Må ikke løse økonomisk pres

- Frivillige må aldrig være løsningen på en presset offentlig økonomi. Frivillige kan være en merværdi, der giver noget børnene ellers måtte være foruden. Men det må aldrig blive en erstatning for veluddannet og tilstrækkeligt personale, mener Ghita Parry.

Hun peger på en undersøgelse, som forbundet foretog blandt sine tillidsrepræsentanter i 2011 om frivillighed i relation til mad og måltider. Undersøgelsen viste, at frivillige kan bidrage med eksempelvis at dække bord og rydde af, men at de hverken kan eller skal arbejde med menuplanlægning, madlavning, anretning, servering og portionering.

Læs mere om undersøgelsen her.

Fagfolk gør uerstatteligt arbejde

- Der er så mange dygtige kost- og ernæringsfaglige, der hver dag lægger liv og sjæl i lækker og sund mad til vores børn. De er med til at skabe det bedste grundlag for ungernes leg, læring og trivsel. De lægger grundstenen til gode vaner, der holder hele livet. Deres arbejde er vigtigt og uerstatteligt, siger Parry.

Parry mener, at måltiderne i daginstitutionerne er en vigtig del af det pædagogiske arbejde – lige såvel som højtlæsning kan være det.

- Det er ikke nødvendigvis den ene gang, det er en frivillig, der læser højt, at det er problematisk. Men kæder hopper altså af, når frivillige skal løse opgaver, der indgår som en del af eksempelvis lære- og udviklingsplaner. Det kræver professionelle hoveder og hænder, slutter hun.