Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 16/12/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 8-2020
Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse

Overvægtige gravide får overvægtige børn

  • Mette Jensen  [ TEKST  Polfoto  [ FOTO ]
    Mette Jensen [ TEKST Polfoto [ FOTO ]

Hvis der var ressourcer til at vejlede alle overvægtige gravide om kost og motion, kunne vi knække koden og løse overvægtsproblemet i Danmark. Det mener jordemor og diætist Annette Weisleder, der siden 2012 har vejledt gravide med et BMI på over 30 på Hvidovre Hospital.

Men det er der ikke. Tværtimod. De færreste gravide får den type vejledning, og det gælder også de overvægtige gravide, som i dag udgør over en tredjedel af alle gravide.

− Og tallet er stigende, fortæller post.doc. Nina Geiker, der er projektleder for ‘Approach’ eller ‘Sund mor-sundt barn’ på Herlev/Gentofte Hospital.

Sammen med sit team undersøger hun, om de overvægtige gravide kan vejledes til bedre livsstilsvaner og få sundere børn.

Overvægten går i arv

Overvægtige gravide tager i gennemsnit 13,2 kg på i løbet af graviditeten. Og det er problematisk både for kvinderne og for deres børn, da overvægten øger risikoen for komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel.

− Der er større risiko for at få svangerskabsforgiftning og for at gå for tidligt i fødsel eller slet ikke gå i fødsel, så det ender med igangsættelse eller kejsersnit, fortæller Nina Geiker.

− Overvægtige har desuden en langt højere risiko for at udvikle diabetes under graviditeten end andre kvinder. Risikoen er 20-25 procent mod tre procent.

Endelig vil børn af overvægtige gravide selv blive overvægtige og fødes samtidig med en øget risiko for at udvikle en lang række livsstilssygdomme, eksempelvis diabetes.

− Vi ser en øget forekomst af type 2-diabetes hos børn af overvægtige mødre, især hvis der er en stor vægtøgning under graviditeten. Hvis mor udvikler graviditetsdiabetes, har pigebørn en yderligere øget risiko, hvis de bliver gravide.

− Det er præcis den programmering af børnene allerede inden fødslen, som forskningsprojektet skal vise, om vi kan gøre op med, siger Nina Geiker. Og hun er optimistisk:

− Forskningen viser, at det, vi spiser, har betydning for den genetiske arv. Og når det virker i negativ retning, hvorfor skulle vi så ikke også kunne ændre det positivt ved aktivt at gribe ind i kostvanerne. Derfor tilbyder vi vejledning til overvægtige gravide.

Små skridt

På Hvidovre Hospital er erfaringerne med at vejlede i kost og motion så positive, at Annette Weisleder mener, at problemerne med overvægt generelt kunne løses, hvis alle overvægtige gravide fik vejledning.

− Hvis forældrene lærer at leve et sundere liv, så lærer børnene det også. Og netop i graviditeten er kvinderne topmotiverede for at tage imod vejledning. Så handler det ikke længere kun om dem selv, men om deres barn.

Annette Weisleder tager afsæt i Sundhedsstyrelsens ‘Små skridt til vægttab’, og her får kvinderne ikke nogen detaljeret kostplan.

− Jeg laver en kostanamnese og taler med dem om, hvad de spiser, og hvad de selv mener, de kan ændre. Det kan være noget så simpelt som at skifte sodavand ud med vand, hvis man f.eks. hører til dem, der drikker flere liter om dagen.

Kvinderne bliver samtidig udstyret med en skridttæller og en anbefaling om at gå 11.000 skridt om dagen.

− Og det virker, selvom det er ‘små skridt’, siger Annette Weisleder. De lægger nemlig selv mere til, når tingene lykkes for dem. Derfor lægger jeg stor vægt på at tale med dem om alt det, der går godt, og når jeg viser dem tillid, får de troen på, at de kan gå videre, siger hun.

− Jeg bruger min erfaring som jordemor. Her handler det om at finde kvindernes stærke sider frem. De svage kender de kun alt for godt, dem behøver de ikke at blive mindet om. 

Fokus på protein

Nina Geiker og projektets kliniske diætist går mere systematisk til værks og råder de gravide kvinder til specifikt at øge mængden af protein på bekostning af kulhydrat og sammensætte en kost med et lavt glykæmisk indeks (GI). Proteinerne skal helst komme fra mælkeprodukter og fisk.

− Forskning har vist, at den kostsammensætning mindsker risikoen for forhøjet blodtryk, svangerskabsforgiftning, for tidlig fødsel og graviditetsdiabetes. En kost med et højt proteinindhold og et lavt glykæmisk indeks mætter desuden bedre. Det er en fordel, når kvinderne skal tage mindre på.

Børnene følges

Mor og barn følges nøje under graviditeten, og børnene undersøges umiddelbart efter fødslen. Deres kropssammensætning og fedtprocent bliver vurderet for at se, om kostændringer og motion har haft en effekt. Alle børn undersøges flere gange, indtil de bliver ni år, og der holdes øje med tegn på udvikling af fedme og andre livsstilssygdomme.

− Indtil nu er der født 90 børn i projektet. De er født med en flot vægt. Det er tjek nummer 1 − og et godt tegn, siger Nina Geiker.

Samarbejde på tværs af sektorer

På Hvidovre har 605 gravide fået råd om kost og motion. De har i gennemsnit taget 8,6 kg på i løbet af graviditeten. Det er mindre end gennemsnittet hos overvægtige gravide og inden for rammerne af Sundhedsstyrelsens anbefaling på 6-9 kg. Efter fødslen følges mor og barn af en sundhedsplejerske og en diætist i Hvidovre og Tårnby kommuner. De hjælper mor med at fastholde de nye vaner, og Annette Weisleder satser på at få flere kommuner med i det tværsektorielle samarbejde, hvis vejledningen ender med at bliver et permanent tilbud.

Selvom nogle af kvinderne vender tilbage i forbindelse med en senere graviditet, mener hun, at vejledningen har effekt.

− Livsstil er svær at ændre, det skal ske gradvist. Når kvinderne kommer for anden gang, starter de et helt andet sted, fastslår hun.

Nye anbefalinger

Ud over at sætte fokus på behovet for kostvejledning er målet for forskerne fra Herlev/Gentofte Hospital at bidrage med resultater, der kan danne basis for nye anbefalinger.

− I dag får gravide overhovedet ingen vejledning ud over en folder og det sædvanlige råd om at spise sundt og varieret. Det rækker ikke, slet ikke for de overvægtige. Og slet ikke for deres børn, fastslår Nina Geiker.

FAKTA
 

Overvægtige gravide

•  30 procent af alle gravide er overvægtige.

•  12 procent har et BMI over 30 og er dermed svært overvægtige.

•  Overvægten påvirker helbredet hos mor såvel som barn.

 

FAKTA
 

To projekter forsker i overvægt hos mor og barn: 

 

  • Approach eller Sund mor-sundt barn, Herlev og Gentofte Hospital:

  167 ud af de planlagte 390 overvægtige gravide har indtil nu modtaget vejledning i kost og motion ni gange i løbet af graviditeten for at begrænse vægtøgningen.

   De gravide anbefales en kost med et højt proteinindhold (25-28 procent) og et lavt glykæmisk indeks (GI 55).

   Der er indtil nu født 90 børn, og børnene har en sund fødselsvægt.

   Projektet er i gang, og der er mulighed for at deltage:

   approach.herlev-hospital@regionh.dk    

  • BMI-projektet, Hvidovre Hospital:

    605 gravide har fået vejledning siden 2012.

   Kostvejledningen tager afsæt i Sundhedsstyrelsens ’Små skridt til vægttab’.

   Den gennemsnitlige vægtøgning hos de gravide er sænket til 8,6 kg og ligger dermed inden for  Sundhedsstyrelsens anbefaling på 6-9 kg.

   Projektet slutter med udgangen af 2015. Der arbejdes på at gøre vejledningen permanent.

   Projektet modtog hædrende omtale i maj, da Region Hovedstaden uddelte årets kvalitetspris.

 

Læs mere  

www.herlevhospital.dk

− søg: Sund mor − sundt barn
www.facebook.com/sundmorsundtbarn

www.hvidovrehospital.dk
− søg: Overvægtige gravide får hjælp til at holde vægten nede

www.jordemoderforeningen.dk
− søg: Skæbnetime for Hvidovre …
Bedre sundhed for mor og barn/den nationale fødselskohorte

www.ssi.dk − søg på titlen

 

 

PERSPEKTIV
 

Vejledning betaler sig  

Overlæge Charlotte Wilken-Jensen på Gynækologisk-obstetrisk afdeling på Hvidovre Hospital, bakker op om vejledningen af de overvægtige gravide og peger på, at der desuden er penge at spare.

− I graviditeten er motivationen til stede. Vi har fået gladere kvinder, men vi har også fået færre kejsersnit, færre tilfælde af svangerskabsforgiftning og flere ukomplicerede graviditeter. Og det er alt i alt endt med sundere børn, siger hun på hospitalets hjemmeside.

Hun vurderer, at man med projektet kan undgå omkring 100-150 kejsersnit om året, hvilket giver en besparelse for hospitalet på 3,5-4 mio. kr. om året.

www.hvidovrehospital.dk – overvægtige gravide ...