Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 16/12/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 8-2020
Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse

Pas på dig selv som leder

  • Marie Preisler [ t e k s t ] │ Peter Sørensen [ m o d e l f o t o ]

Det har stor indflydelse på arbejdsmiljøet, og det er en forudsætning for at udøve god ledelse, at lederen trives. Derfor skal en leder huske at gøre ting for sig selv, der giver overskud og arbejdsglæde. Forkæl dig selv, lyder opfordringen fra Luisa Gorgone, ledelseskonsulent i FTF.

− Rigtig mange ledere brænder ud, fordi de har så travlt, at de ikke får gjort de ting, der skal til for at lade batterierne op. Kalenderen er plastret til med møder. Det er en klassisk forsømmelse blandt ledere, siger hun.

Hun peger på flere typer egenomsorg, som alle ledere bør prioritere for at trives i jobbet. Den vigtigste er at sørge for at have tilstrækkelig tid til refleksion.

− At give sig selv rum til at stoppe op og tænke over, hvad der sker, er uhørt vigtigt. Erfaringerne viser, at det også er en af de sværeste opgaver, da ledere typisk har en tætpakket kalender både på arbejde og hjemme.

Sig nej

Ordet nej skal indgå i lederens ordforråd. Og der skal planlægges nøje, så kalenderen ikke bliver plastret til med møder.

− Mange ledere går fra møde til møde og skal imellem møderne læse mails og svare på spørgsmål fra medarbejdere. Det er en stressfaktor. Så lav en daglig eller ugentlig prioritering af opgaverne, og sørg for, at der er en buffer i kalenderen. Drop flinkeskolen, og sig nej, så du kan sige ja til de vigtigste ting.

Og blandt de vigtigste ting hører at gå hjem. Det duer ikke, at lederen sidde på kontoret til sent om aftenen, for der skal være balance mellem arbejde og fritid og tid til også at tale med dem derhjemme. Den prioritering kommer medarbejderne til gode, for hvis der er knas i familielivet, smitter det af på lederens præstation på jobbet − og omvendt.

Husk kroppen

Det kræver også en god fysik at holde til lederjobbet i længden. Så sørg for også selv at spise sundt. Og husk motion, opfordrer Luisa Gorgone. Både for at opnå fysisk styrke, og fordi motion gør noget godt for humøret. Og lederens humør smitter af på arbejdsmiljøet.

− Det påvirker medarbejderne, om lederen er glad og har overskud eller virker udslukt og træt. De spotter det lige med det samme, og det smitter.

For at trives som leder er det desuden vigtigt at stå ved sig selv, påtage sig sin lederrolle og udvise autoritet.

− Tag lederkasketten på, også når beslutningerne er svære, og vær tydelig i kommunikationen til medarbejderne om, hvad de skal, siger Luisa Gorgone.

Hun understreger, at autoritet kan udøves på måder, der samtidig er omsorgsfulde.

Det er nemlig også meget vigtigt, at lederen står ved sig selv og er autentisk. Det trives både lederen og medarbejderne bedst med.

 

FAKTA
 

Råd til egenomsorg for ledere

  • Sørg for, at du har tid til refleksion.
  • Planlæg din tid − du kan ikke alt og er nødt til at sige nej til noget..
  • Sørg for balance mellem arbejde og hjemmeliv.
  • Spis sundt, og få motion − det gavner både helbred og humør.
  • Vær autentisk, og brug din autoritet.
  • Indgå i et ledernetværk.
  • Vælg en coach, der kan sætte fokus på personlig udvikling.

KILDE: LUISA GORGONE − OG LEDERWEB.DK

Læs mere

Ledernes psykiske arbejdsmiljø
www.ftf.dk − søg på titlen
www.lederweb.dk − leder er du ok

Tak til de ansatte i køkkenet i Ørestad Plejecenter, der har 'stået model' til alle billederne i artikelserien.