Patienter skal spise sig raske

Mad er behandling

Et nyt, ambitiøst madkoncept på Gentofte Hospital skal gøre maden til en del af behandlingen.

Hospitalet har ændret på organiseringen, så det nu hovedsageligt er kost- og ernæringsfagligt personale fra køkkenet, der serverer maden for patienterne på sengeafdelingerne.

Al mad laves desuden fra bunden i hospitalets køkken, maden serveres helt frisklavet og har fået et kulinarisk løft.  

Vejledning om maden

Når det kan lade sig gøre, er det fordi vejen er kort fra køkken til patient på Gentofte Hospital. Og med køkkenets personale på afdelingerne bliver den endnu kortere.

- Personalets faglighed bliver for alvor bragt i spil ude på afdelingerne. Når vi selv står for serveringen kan vi svare på de spørgsmål patienterne har til maden – til ingredienserne og til tilberedningen, forklarer køkkenchef Trine Mossman.  

- Vi er desuden stolte og føler ejerskab til den mad, vi serverer. Dermed er vi også de bedste ambassadører for maden og kan friste patienterne.

Samtidig får vi et hurtigt feedback på, hvad patienterne foretrækker at spise og kan planlægge efter det.

Flere små måltider

Udover at stå bag buffeterne kører det kostfaglige personale også rundt med mellemmåltider på afdelingerne.

- Når patienterne bliver præsenteret for de små, delikate måltider, bliver de fristet og spiser lidt mere. Vi har aldrig tidligere serveret så mange mellemmåltider som i dag. Og det er især godt for de mange småtspisende patienter, understreger Trine Mossman.

Et bæredygtigt køkken

Det vigtigste er at lave mad af høj kvalitet og at stimulere patienternes appetit. Men køkkenet har også en anden mission, nemlig at gøre maden mere bæredygtig.

- Vi tilbereder mad efter årstiden og er desuden i fuld gang med at nedbringe spildet. Når vi selv er på afdelingen kan vi registrere, hvor meget mad, der bliver spist og være i dialog med plejepersonalet om, hvor mange patienter, der skal laves mad til. Det giver et væsentligt mindre spild.