Patienterne må ikke tabe sig

Risici ved underernæring

Undersøgelser viser, at omtrent 40 procent af patienterne på de danske hospitaler er underernærede eller i risiko for at blive det. I Region Sjælland viser det sig at være cirka hver tredje patient, skriver regionen i en pressemeddelelse. Og de må ikke tabe sig yderligere. Underernæring øger nemlig risikoen for infektioner og forlænger indlæggelsestiden. Og gør det vanskeligere at genoptræne patienterne. Det skal personalet samarbejde om at forhindre.

Ernæringsscreening

En af metoderne er at screene alle patienter for at finde frem til dem, der er i ernæringsmæssig risiko og gøre en særlig indsats for, at de får dækket deres behov for både energi og næring under indlæggelsen.

I Region Sjælland er målet at opfylde minimum 75 procent af patientens behov for protein og energi.

Et godt spisemiljø

Det kræver fokus på madens sammensætning, men det er samtidigt vigtigt, at give patienten lyst til at spise. Omgivelserne skal være indbydende og patienten skal sidde godt under måltidet, der skal foregå i ro og mag og uden f.eks. stuegang og blodprøvetagning.

Både patienten og de pårørende skal informeres om, at maden er en vigtig del af behandlingen, så de kan komme med ideer til, hvad der vil være godt at tilbyde.

Ernæringsplan

Sygehusene udarbejder desuden en ernæringsplan for patienter i ernæringsmæssig risiko. Planen følger patienten ved udskrivelsen, og det gør det enklere for hjemmeplejen eller plejehjemmet at følge op på sygehusets intentioner om god ernæring, skriver regionen.

Hospitalsanbefalinger og underernæring

Køkkencheferne fra landets hospitalskøkkener har sammen med Kost & Ernæringsforbundet udarbejdet en række anbefalinger til, hvordan  maden bliver en del af behandlingen og hvordan underernæring undgås.

Kilde