Patienterne vælger selv deres mad

Conveniencefood og Fritvalgsmenu er begreber, alle endnu ikke kender betydningen af. Men i Holbæk Sygehus' storkøkken har begreberne fået indhold og køkkenchef Hanne Jensen jonglerer hjemmevant med dem:

- Vi er ligesom resten af hospitalskøkkenerne i Region Sjælland inde i en stejl udviklingskurve. Vi begyndte i foråret - og et af de projekter, vi har arbejdet med i det sidste års tid, drejer sig om forandringer inden for indkøb af varer til det, vi kalder conveniencefood.

- Konkret handler det om at eksterne leverandører leverer komponenter, der indgår i køkkenernes egne producerede retter. Convenience betyder bekvemmelighed - i denne her sammenhæng altså mad, der er let at lave. Og hos os er conveniencefood f.eks. retter som høns i asparges og fiskefrikadeller. Til dem får vi leveret x og x (nogle eksempler? kyllingestykker eller? ) pakket ind hver for sig og samler selv i køkkenet retterne på tallerkener, fortæller hun.

Forskellige dele leveres hver for sig

Køkken Holbæk, som køkkenet i Holbæk Sygehus hedder, leverer mad til Køge og Roskilde Sygehuse samt Psykiatrien i Roskilde. Det er i alt omkring 11.000 patienter, der i Region Sjælland dagligt får deres mad fra storkøkkenet.

Fødevarevirksomheden Hørkram laver komponenterne til retterne fuldstændigt efter Køkken Holbæks opskrifter og leverer dem indpakkede hver for sig. Det eneste, køkkenet selv laver fra bunden, er supper og forskellige typer af sovs.

Conveniencefood tilbydes patienterne gennem en ordning, der kaldes Fritvalgsmenuen. Det går ud på at fem menukort fordelt på forskellige patientkategorier (hvilke?) udleveres til patienterne, som så krydser af hvad de har lyst til at spise dagen efter. Køkken Holbæk skifter menukort hvert halve år, så patienterne tilbydes nye retter løbende. Alle opskrifter er gennemtestede i køkkenet inden de sættes i udbud.

- I køkkenet samler vi maden som den skal være i forhold til menukortet og kører ud på afdelingerne med den hver dag. Maden bliver så varmet og serveret for patienterne til spisetid. Udfordringen er at retterne skal produceres, så de tåler opvarmningen ude på afdelingerne (eksempel på hvorfor det er en udfordring?).

Også et spørgsmål om penge

Det handler selvfølgelig også om økonomi, når Region Sjællands hospitalskøkkener skal undergå denne kæmpestore omlægning.

- Det er politisk bestemt, at kapaciteten skal udvides - og da det er ikke fysisk muligt selv at producere det hele til tre sygehuse, skal det skal ske ved at leverandører og køkkener skal handle på en ny måde.

Når køkkenet sætter indkøb af mad i udbud, er det fra politisk hold også hensigten at det små og mellemstore virksomheder i området skal have chancen for at få foden ind. F.eks. vil en ny, lokal sandwichproducent kunne komme op og køre, hvis de vinder et eller flere udbud. (Bruger I ikke kun Hørkram? hvad så med de små lokale? Hvor kommer de ind?)  

Vi er meget glade for at arbejde med conveniencefood og fritvalgsmenuer. Vi ligger perfekt her i Holbæk - midt i Danmarks største spisekammer, hvor alle produkter er tilgængelige - (eksempler?) til produktionen af kvalitetsmad. Desuden giver omlægningen en arbejdsplads, hvor vi ikke i samme grad som tidligere skal hænge i en klokkestreng. Vi har fået mere ro og et bedre arbejdsmiljø, siger Hanne Jensen.

 

VidensBank