Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Praktik giver joberfaring

  • Marie Preisler  [ TEKST ] Kissen Møller Hansen  [ FOTO ]

Nyuddannede medlemmer af Kost & Ernæringsforbundet og FTF-A har mulighed for at deltage i et skræddersyet traineeprogram med fire til otte ugers målrettet virksomhedspraktik og fire dages kursus i adfærd, samarbejde, ledelse og motivation. Hele forløbet giver et større netværk, og det øger selvtilliden i forhold til at søge job, fortæller deltagerne, der er nyuddannede ledige professionsbachelorer, ernæringsteknologer eller kandidater.

Praktik på erhvervsskolerne

Her i efteråret har flere af praktikforløbene været knyttet til projektet ‘Sundhed på erhvervsskoler’, der har som mål at få flere af kantinerne på erhvervsskolerne nøglehulscertificerede. Når Kost & Ernæringsforbundet er med i det projekt, er det som part i Måltidspartnerskabet. I samarbejde med Hjerteforeningen, Fødevarestyrelsen og Landbrug & Fødevarer har forbundet gennemført projektet på skolerne og dermed samtidig sikret fem ledige medlemmer mulighed for at komme i virksomhedspraktik.

De ledige er hver især blevet matchet med en erhvervsskole, hvor de f.eks. har undervist personale og elever i mad og sundhed, banet vej for kantinens nøglehulscertificering eller sat gang i et nudgingforløb, der skulle inspirere eleverne til en sundere livsstil.

Fakta:
 

Virksomhedspraktik for professionsbachelorer

To gange om året tilbyder Kost & Ernæringsforbundets sammen med FTF-A en række skræddersyede traineeforløb.

•  Forløbene er målrettet nyuddannede professionsbachelorer, ernæringsteknologer og kandidater.

•  De består af fire dages kursus og op til otte ugers praktik.

•  På kurset, der går forud for praktikken, får du udarbejdet en adfærdsprofil, viden om samarbejde og ledelse samt en række praktiske værktøjer til brug i jobsøgningen.

•  Du modtager dagpenge under forløbet − og skal fortsætte din jobsøgning.

Som den eneste organisation har Kost & Ernæringsforbundet udviklet et forløb for professionsbachelorer i ernæring og sundhed.

Næste traineeforløb

Intro i Århus 19/1 og i København 21/1.
www.kost.dk/talent

Sundhed på erhvervsskoler

Nogle af praktikforløbene har været knyttet til projektet 'Sundhed på erhvervsskoler', som Måltidspartnerskabet står bag. Målet er at øge tilgængeligheden af sundere måltider blandt andet ved at nøglehulscertificere skolernes kantiner.

Projektet ledes af Kost & Ernæringsforbundet, Hjerteforeningen, Landbrug & Fødevarer og Fødevarestyrelsen.
www.maaltidspartnerskabet.dk
− søg ‘sundhed på erhvervsskoler’

Måltidspartnerskabet

Måltidspartnerskabet er et offentligt/privat partnerskab, der vil medvirke til at fremme interessen for og tilgængeligheden af sundere måltider. Kost & Ernæringsforbundet er part.
www.maaltidspartnerskabet.dk

Læs mere
www.kost.dk/talent
www.kost.dk/trainee

 

Fagligt Selvsikker

Christine Dover 25 år og nyuddannet professions-
bachelor i ernæring og sundhed med speciale i sundhedsfremme, forebyggelse og formidling. Har været i praktik på Skibby Produktionsskole − og er nu ansat på skolen i et vikariat

− Da jeg blev færdig med min uddannelse i sommer, var jeg ledig og tænkte, at jeg lige så godt kunne bruge tiden på at lære noget mere om mig selv, så jeg præsenterede praktikforløbet for jobcenteret, der bakkede op om ideen, fortæller Christine Dover.

− Forløbet har virkelig gjort en forskel for mig. De indledende kursusdage var rigtig spændende og på flere måder en øjenåbner. Jeg har fået en bedre forståelse af, hvorfor der er nogle mennesker, jeg har svært ved at samarbejde med, og hvad jeg selv kan gøre ved det. Jeg indså også, at jeg nok hidtil har været lidt for tilbageholdende, når jeg søgte job.

Også det fire uger lange praktikforløb på Skibby produktionsskole var skelsættende for Christine Dover.

− Jeg var med til at udvikle og afprøve et nyt morgenmadssortiment til skolens kantine og bane vej for nøglehulscertificeringen. I den forbindelse skulle en elev og en medarbejder i kantinen op til en prøve, som jeg uddannede dem til, og de bestod begge.

− Jeg deltog også aktivt i madlavningen. Jeg havde ikke lavet mad til mange før og troede ikke, at jeg kunne finde ud af det, eller at det var noget for mig. Men jeg fik god feedback og er nu åben for også at søge et job som kost-
ansvarlig i en daginstitution eller i en kantine, hvis jobbet indeholder et element af undervisning.

− Ja, faktisk har jeg allerede fået et job. Produktionsskolen spurgte, om jeg ville fortsætte som vikar i kantinen efter praktikforløbet, og det har jeg sagt ja til. Så praktikken førte mere direkte til job for mig, end jeg overhovedet havde forestillet mig.

Større åbenhed for andre job

Kristina Blaschke Hansen 30 år og nyuddannet kandidat i it, læring og organisatorisk omstilling på Aalborg Universitet. Har været i praktik på EUC Nord

− Jeg gik i gang med praktikantforløbet som helt nyuddannet kandidat, og jeg var lidt spændt på, hvor meget nytte jeg ville få af det. Men al min tvivl blev hurtigt gjort til skamme, og jeg ville ønske, at jeg havde haft samme mulighed, da jeg blev færdig som pb’er, siger Kristina Blaschke Hansen. Dengang følte jeg mig ret usikker på, om der var brug for mine kompetencer, fordi jeg ikke havde nogen praktisk erfaring. Og det giver praktikforløbet.

− Jeg har både lært en masse af det indledende kursus og af den efterfølgende praktikperiode, som Kost & Ernæringsforbundet skaffede mig på EUC Nord, hvor jeg har arbejdet med at få de studerende og lærerne til at træffe sundere valg i kantinen. 

− Det har givet markant større faglig selvtillid, og jeg har lært en masse om mig selv som kollega og medarbejder og om at fungere sammen med andre på en arbejdsplads. Blandt andet har jeg haft virkelig stor gavn af den adfærdsanalyse, der er en del af forløbet. Den har givet en ny og vigtig selvindsigt i forhold til at være en del af en arbejdsplads og i forhold til kolleger. Jeg er blevet mere rummelig, erkender Kristina Blaschke Hansen.

Samtidig har hun udvidet sit netværk.

− Jeg har mødt nye mennesker på erhvervsskolen, og jeg har mødt de øvrige praktikanter. Måske det kan være med til at åbne døre for mig i min karriere, mener hun.

− På erhvervsskolen har jeg arbejdet med nudging. Det var ikke del af pb-uddannelsen, da jeg blev uddannet, så det er et konkret fagligt løft, som jeg nu kan skrive på mit CV.

− Alt i alt betyder det, at jeg er endnu mere motiveret i min jobsøgning. Praktikperioden har vist mig, at jeg har kompetencer og en faglighed, som andre faggrupper ikke har, og som der er brug for. Den vished betyder, at jeg har langt større faglig selvsikkerhed, når jeg skal ud og sælge mig selv.