Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Praktikken gav mig smag for udlandet

  • Jeannette Ulnits  [ TEKST ] | Kissen Møller Hansen  [ FOTO ]
    Jeannette Ulnits [ TEKST ] | Kissen Møller Hansen [ FOTO ]

Udfordringen i at trylle et stykke lam fra i går og en pose frosne grøntsager om til indbydende, frisksmurt smørrebrød tog ikke pippet fra Maria Højholt Laden, da hun valgte at tilbringe en del af sin praktik i Island. For det at se noget andet og få nye erfaringer er en stor drivkraft, både personligt og fagligt, hos den 23-årige ernæringsassistentelev. Og i Island fik hun testet sin kreativitet med islændingenes lokale og noget anderledes råvarer og traditioner.

− Jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg skal lave noget med mine hænder, og mit drive er at komme ud og gøre en forskel for mennesker. Jeg elsker at lave mad og kan godt lide tanken om, at jeg er en del af en proces, der gør patienter raske. Der er noget særligt ved at eksperimentere og sammensætte mange komponenter til sund og velsmagende mad − og vide, at resultatet af min indsats hjælper hver enkelt patient på vej.

Lille udvalg af friske råvarer

Det ti uger lange forløb i Maria Højholt Ladens tredje praktikperiode foregik dels på Landssygehuset, dels på et plejehjem i Reykjavik − men det var egentlig tilfældigt, at pilen kom til at pege på Island.

− Jeg havde flere muligheder på hånden, men valgte Island for at prøve noget helt andet. Jeg mødte ikke de store sprogvanskeligheder − vi talte mest engelsk, og jeg kunne forstå islandsk nogenlunde. Islændinge er meget gæstfrie og tog godt imod mig, men det var da lidt svært at vænne sig til det hårde vejr, fortæller hun og tilføjer:

− Arbejdsgangene ligner vores herhjemme, men madmæssigt er der store forskelle. Udvalget af friske råvarer er meget mindre, f.eks. er grøntsager stort set altid frostvarer. Islændinge spiser langt mere lam og får, end vi danskere gør − og så er de eksperter i at tilberede fisk og laver utroligt lækker vegetarmad. De bruger også krydderier og grøntsagsbouillon i højere grad, og de gør meget ud af at få retterne til at se super indbydende ud, selv om de er lavet af frostvarer.

− Jeg er meget tilfreds med det faglige indhold, og jeg er vendt hjem med en stor taknemmelighed for de mange friske råvarer, vi har adgang til herhjemme, siger Maria Højholt Laden.

Rejs ud

Så: rejs ud, se og prøv noget nyt, og kom hjem med inspiration og en anderledes erfaring, lyder hendes opfordring.

− Et godt tip er at tænke muligheden med fra uddannelsens start og søge ud allerede i anden praktikperiode. På den måde undgår man, at uopfyldte praktikmål presser sig på og kommer til at afgøre opholdets længde, siger Maria Højholt Laden, der selv har fået meget smag for udlandet:

− Jeg kan sagtens se mig selv bo og arbejde i udlandet. Hvis jeg ikke har et job, når jeg er færdig som ernæringsassistent, rykker jeg gerne til f.eks. Grønland, hvor jeg allerede har forbindelser. 

BLÅ BOG

 

Maria Højholt Laden 

23 år

Bliver ernæringsassistent i februar 2016. Har været i praktik på Aalborg Universitetshospital samt på Landssygehuset og et plejehjem i Reykjavik, Island.

Tog et sabbatår oven på HTX, hvor et job i et skolekøkken vakte hendes interesse for mad, sundhed og ernæring. Overvejer at læse videre til klinisk diætist.

MIN HVERDAG

FAMILIEN: Jeg er vokset op på en stor gård. Mine forældre og to brødre spiller en stor rolle i mit liv. Jeg søger familien, når jeg trænger til ro.      

MADLAVNING: Jeg nyder at lave mad til mig selv, til venner og familie og kobler helt fra under processen.      

HESTE: Shetlænderen Robin og ponyerne Sonny og Bianca står hos mine forældre. Når jeg rider og er sammen med dem, forsvinder al stress.

LØBESKOENE: Jeg vil holde mig sund og rask og begyndte at løbe seriøst på Island. Jeg løber fire-syv km tre-fire gange om ugen.

VENNERNE: Det er vigtigt at være social, så jeg hygger med vennerne mindst en gang om ugen. Vi spiser sammen, tager i byen, på stranden, shopper osv.