Priser: Her er årets udvalgte til de økologiske køkkenroser

Økologi handler ikke kun om økologiske råvarer. Økologi handler også om, at personalet i køkkenerne er fokuseret på sæson og tilberedning, og at de ansatte udviser en høj faglig stolthed, der smitter af på deres kollegaer, på deres arbejdsplads og på andre køkkener. Kandidaterne til De Økologiske Køkkenroser er derfor først og fremmest udvalgt efter, om de har en stærk økologiprofil.

Økologien vinder frem i de offentlige køkkener

”Det er en stor sejr, at blive nomineret til prisen, for der har været benhård konkurrence om pladserne. Vi har et meget stærkt felt i år med virkelig dygtige køkkener” siger Michael Allerup, jurymedlem og næstformand i Kost & Ernæringsforbundet.

For juryen handler det ikke om, hvorvidt køkkenet har et guld, sølv eller bronzemærke i økologi. Derimod handler det om den proces, køkkenet har været igennem for at få økologien indført i køkkenet og ikke mindst den indsats, som ligger bag. Foruden økologi bliver køkkenerne også vurderet på deres fokus på den gode måltidsoplevelse.

”De offentlige køkkener er inde i en flot, økologisk udvikling. Økologien har bidt sig fast, og der er stor lyst og glæde ved alt dét, økologien bringer med sig. Med økologien kommer ikke kun bevidsthed om råvarernes oprindelse, men også om håndværket. Og om vigtigheden i også at efterspørge lokale og danske råvarer”, siger Michael Allerup.

De nominerede køkkener

Der er nomineret to køkkener i hver af de fire kategorier:

1. Centralkøkkener og hospitalskøkkener:

  • Patientkøkkenet og kantinen, Regionshospitalet Randers
  • Køkkenet DeVika, Nexø på Bornholm

2. Daginstitutioner, mad til børn og unge:

  • Connie Wipplinger, Madhuset Ørestad skole/kantine, København S
  • Marie Renvald, Børnehuset Skjoldungerne, Lejre

3. Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer:

  • Køkkenet, Plejecenter Solterrasserne, Valby
  • Køkkenerne, Vores køkken i Skanderborg kommune

4. Sociale institutioner og levebo-miljøer:

  • Ann-Mari Matzen, Margueritten, Snekkersten
  • Køkkenet, Blindecenter Bredegaard, Fredensborg

 

FAKTA

Næste skridt
I maj måned besøger juryen alle de nominerede køkkener. Her skal køkkenerne vise, hvordan de arbejder med økologi og fortælle, hvad de ser af barrier og muligheder. Desuden bliver brugerne spurgt om deres oplevelser og maden skal selvfølgelig også prøvesmages.

Fødevaredagen
Vinderen i hver kategori bliver præsenteret på den store branchedag ”Fødevaredagen”, der afholdes 26. september på Hindsgavl Slot på Fyn.

Aktørene bag
Uddelingen af De Økologiske Køkkenroser sker i et samarbejde mellem tre faglige organisationer; Kost & Ernæringsforbundet, FOA og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle, og Landbrug & Fødevarer.

Michael Allerup, næstformand, er Kost & Ernæringsforbundets repræsentant i juryen.