Prisvindere værner om maddannelsen

Events for eliten

Hæder, klapsalver og en check på 10.000 kroner til hver tilfaldt mandag vinderne af Bachelorprisen 2013 og Svendeprøveprisen 2013.

Bachelorprisen gik til Sofie Friberg for ”Maddannelse på menuen". Opgaven går tæt på den aktuelle bølge af madkonkurrencer og madevents og stiller spørgsmålstegn ved, om de bidrager til større maddannelse og et løft i kvaliteten af danskernes hverdagsmad.

Prismodtageren har analyseret to madevents - DM i Hverdagsmad og Kulinarisk Kørekort – som Madkulturen, står bag. Opgaven konkluderer, at begge events primært er henvendt til den elite, som i forvejen spiser sundt, mens den brede befolkning og udsatte grupper næppe opnår den større maddannelse, som Madkulturen arbejder for.

Maddannelse som rettesnor

Sofie Friberg fik uforbeholden ros med på vejen af den jury, der har vurderet de opgaver, som var med i konkurrencen. Ikke mindst Sofie Fribergs evner til at formulere sig vakte juryens begejstring.

- I dag er faglighed ikke nok. Vi skal også evne at kommunikere vores faglighed. Du formulerer dig på smukkeste vis, sagde Bente Sloth, cheføkonoma på Århus Sygehus og jurymedlem, da hun overrakte prisen.

Sofie Friberg kvitterede med en tak til Kost & Ernæringsforbundet for at skabe opmærksomhed om et så vigtigt emne som maddannelse ved at præmiere hendes opgave:

- Det er en vigtig rettesnor i vores fag, om vi bidrager til større maddannelse, så stor tak for at sætte fokus på maddannelsen ved at give mig dette faglige skulderklap, sagde hun.

Sofie Friberg har fået job i den socialøkonomiske virksomhed Grantoftegaard i Ballerup, hvor hun skal være med til at starte en café og en gårdbutik.

Dansede ind i køkkenerne

Svendeprøveprisen 2013 blev givet til ernæringsassistent Iryna Vodyakha for en opgave om, hvordan mænd med fysisk arbejde kan inspireres til at spise sundere. Hendes opgave ”Kost til voksne. Om kost og ernæring til mænd med høj fysisk aktivitet” omhandler kantinemad til mænd på en cementvarefabrik.

Ifølge juryen udmærker opgaven sig ved at have velsmag, madglæde, kvalitet og sundhed som fundament for at lave mad til mange og at motivere til at spise sundt med en pragmatisk tilgang til målgruppen. Hun fik også ros for at have mad- og måltidspolitik som en vigtig ramme i sit arbejde med mad og sundhed.

Iryna Vodyakha vil bruge de 10.000 kroner, som følger med prisen, til at videreuddanne sig, hvis et job lader vente på sig. Hun kom for ti år siden til Danmark fra Ukraine, hvor hun var danselærer. Men kost- og ernærings- og sundhedsfagligt arbejde er blevet hendes hjertebarn.

- Jeg har fået det dejligste og mest interessante fag i verden. Jeg dansede ind i køkkenerne, sagde hun.

Mere hæder

Juryen gav desuden hædrende omtale til et bachelorprojekt af Helle Gotthardsen og Rikke Wind om ældreomsorg og ældremad i Vestkenya og til ernæringsassistent Tina Bønlykke Kinnberg for en svendeprøve om ældre småtspisende.

 

Kilde