Alle sanser skal udfordres
Rikke Friis Malver, kostfagligt eneansvarlig i børnehaven Æblehuset i Herlev fortalte, hvordan mad og måltider har en central placering og går hånd i hånd med pædagogik i det daglige arbejde.
− Hos os skal børnene lære at spise mad, ligesom de skal lære at køre på cykel. Vi har sansehaven ved fordøren, køkkenhave og bålplads og køkken både inde og ude. Børnene skal vide, hvor råvarerne kommer fra, og de er med i forberedelserne fra jord til bord. Min holdning er, at læring om mad skal være enkel, eksperimenterende og udfordre alle sanser
Netværk er alfa og omega
Kirsten Holst, leder af køkkenområdet i Hjørring Kommune, har gode erfaringer med ‘at kringle politikerne’. Missionen er at holde pengene i køkkenkassen, og hun peger på, at det er vigtigt at netværke og være ærlig overfor politikere og embedsfolk.
− Kommer der en ny ældrechef, bliver hun inviteret på morgenkaffe, så vi kan afstemme forventningerne. Jeg inviterer også socialudvalg og ældreråd på besøg og viser, hvad tilbuddene er. Der ville gå år og dag, inden de selv fik tid til at sætte sig ind i kvalitetsstandarderne.
− Det er også vigtigt at være på forkant og snuse op, hvis der er besparelser på vej. Jeg kommer med forslag og viser, hvilke konsekvenser besparelserne kan få − og at der måske ikke er sparet så meget som først antaget, siger Kirsten Holst.
Integration gennem maden
Karina Mulvad, professionsbachelor i ernæring og sundhed, er ansat i Røde Kors i en nyoprettet stilling, hvor hun skal hjælpe uledsagede flygtningebørn og unge med at blive integreret i det danske samfund.
− Jeg underviser i ADL, almindelig daglig levevis, fortæller Karina Mulvad. Det kan f.eks. være rengøring, tøjvask, hygiejne og madlavning.
En del af udfordringen består i at sætte sig ind i, hvordan det, der for os er ‘almindeligheder’, kan være et helt ukendt landskab for flygtningebørn. Vi sidder om bordet og spiser med kniv og gaffel. De er måske vant til at sidde på gulvet og spise med fingrene. De skal også lære at lave mad af danske råvarer og opbevare maden.
− Mit arbejde viser, hvor stor værdi mad og madlavning har for integrationen.
Et fælles afsæt for dokumentation
Sofie Wendelboe, klinisk diætist, fortalte om brugen af NCP, Nutrition Care Process, der vil styrke kvaliteten af ernæringsbehandlingen.
− Ernæringsdiagnoser på alle patienter, og ernæringsplaner der følges også efter udskrivning fra sygehuset, det er vejen frem for vores profession, sagde klinisk diætist Sofie Wendelboe. Det er med til at vise kolleger, hvad vi kan. Og det er et godt omdrejningspunkt for et samarbejde mellem faggrupperne.
Forebyggelse af høj karat
Lone Fløe, køkkenchef i Ringkøbing-Skjern Kommune fortalte om et initiativ i kommunen, hvor ældre inviteres til ‘75-års fødselsdagsfest’, som et alternativ til det forebyggende hjemmebesøg.
− Mange 75-årige mener ikke, at de har behov for et hjemmebesøg. Men de vil gerne deltage i festen. Og erfaringerne er rigtigt gode.
− Ved at invitere borgerne til fest er de åbne for at tage kontakt til madservice, hvis de får behov for det, f.eks. hvis de bliver syge. Ved festen opfordres de til at danne netværk og hjælpe hinanden. Og begge dele har vist sig at være forebyggelse af høj karat.
FAKTA
|
Måltidets magt
Som indledning til det faglige tema ovenpå generalforsamlingen talte Benny Andersen, formand for socialpædagogerne, og Peter Lund Madsen, alias Hjernemadsen, om måltidets magt.
'Vi har en stor
|
'Hvis hjerne
|