Rent vand i drikkedunken

Taktfaste tramp i pedalerne, glade børnehvin og småsnak fra afslappede pensionister fyldte Frederiksbergs solbeskinnede gader søndag formiddag. Omkring 50 af Frederiksbergs borgere udgjort af: lokalpolitikere, pensionister, børn og voksne fra kommunen, tog på en økologisk cykeltur arrangeret af Kost & Ernæringsforbundet. Målet var at lære om sammenhængen mellem økologisk mad og Danmarks grundvand.

”Vi har arrangeret den her cykeltur for at gøre opmærksom på, at konventionel produktion af fødevarer med brug af sprøjtemidler og pesticider er en af de største trusler mod rent drikkevand”, fortæller Alice Linning, regionsformand i Kost & Ernæringsforbundet.

En uge med økologi og bæredygtig politik

Cykelturen er en del af Økologiens Uge, der skal skabe dialog og debat om fordelene ved økologisk fødevareproduktion. Og på cykelturen var der også livlig diskussion blandt de fremmødte. Hvor meget tænker vi egentlig på økologi, når de handler? Gavner økologisk mad børns udvikling og sundhed? Kan det forlænge livet? Og hvad gør politikerne egentlig for at fremme økologien?

Med på turen var Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj, Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen og folketingskandidat Lars Gaardhøj. De har hver deres vision for, hvordan økologi bliver et naturligt valg i danskernes hverdag:

”I København er vores mål at nå 90 pct. økologi inden udgangen af 2015, og vi er rigtig godt på vej.  Vi har lige nu 72 pct. økologi på plejehjem med eget produktionskøkken - og 63 pct. økologi på plejehjem der modtager det varme måltid fra centralkøkkenet.

”Økologi handler om at købe sæsonens råvarer og undgå madspild. Maden skal laves fra bunden - med gode råvarer og med godt madhåndværk.  Derfor arbejder køkkenerne samtidig med at udvikle den kulinariske madkvalitet – det skal dufte og smage godt og give lyst til at spise”.  fortæller Ninna Thomsen.

Tilsvarende fortæller Jørgen Glenthøj om Frederiksergs visioner:

”Frederiksberg Kommune satser på bæredygtighed. Vi er en storby i vækst, og derfor er det vigtigt, at vi går forrest og handler bæredygtigt, når vi udvikler byen. Vi understøtter fx muligheden for en sund livsstil, herunder at spise økologisk og have adgang til rent drikkevand; og vi støtter lokale samarbejder og initiativer, der bl.a. handler om at nedbringe ressourceforbruget og mindske madspild.”

Vand, velvære og viden om kost

Cykelturen bugtede sig i en 11 kilometers rute rundt i kommunen med to stop undervejs. Første stop var Frederiksberg Forsyning. Her fik deltagerne mulighed for at hvile cykelbenene, drikke et glas knitrende klart postevand og lære om vand og vandressourcer. Turens andet stop var et pop-up foredrag om kroppens fysiologiske behov for vand og inspiration til saftige økologiske måltider.

”Mange danskere er ofte i situationer, hvor de ikke selv vælger om deres mad skal være økologisk. Det kan være i arbejdskantinen, på skolen, plejehjemmet og så videre. Mit håb er derfor også, at vi har været med til at motivere politikerne til at forsætte arbejdet med at omlægge endnu flere offentlige køkkener til økologisk drift”, siger Alice Linning, regionsformand i Kost & Ernæringsforbundet.

Klik på billederne for at se dem i stort format:

 

FAKTA

Cykelturen var arrangeret i samarbejde med Danva (Dansk Vand og Spildevandsforening) og Økologisk Landsforening.

Med på turen var:

Jørgen Glenthøj (K) - borgmester på Frederiksberg

Ninna Thomsen (SF) Sundheds- og omsorgsborgmester i København

Lars Gaardhøj (S) Folketingskandidat for socialdemokraterne

Samt foreningen ”Cykling uden alder”.