Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Ret til fuld tid

For vi ved, at over halvdelen af medlemmerne er ansat på deltid. Heraf er det hver fjerde deltidsansatte, der ikke selv har besluttet at skulle arbejde på deltid.

I de sparerunder vi generelt møder i hele landet, er det ikke ukendt, at medarbejdere bliver stillet over for et urimeligt ultimatum: Enten skal de vælge at gå på deltid, eller de kan begynde at sige farvel til kolleger. Ud over det menneskelige pres har det også konsekvenser, der kan være mere alvorlige end en simpel lønnedgang.

Som der berettes i en artikel her i bladet, betyder deltid også en forringelse af din ret til dagpenge og efterløn. Og den mindre pension, som ryger ind på kontoen hver måned, har i sidste ende store konsekvenser for det liv, du kan leve, efter at du har sagt farvel til det aktive liv på arbejdsmarkedet.

Jeg mener, at et arbejde skal sikre dig i din hverdag. Og det skal også kunne sikre dig, når du ikke længere arbejder. Du skal derfor tænke dig godt om, før du accepterer et ultimatum af din arbejdsgiver. Og du skal tænke på de langsigtede personlige hensyn, når du overvejer konsekvenserne af en deltidsstilling. Det gælder også, selvom der kan være perioder i dit liv, hvor en deltidsstilling kan være nødvendig for at få din hverdag til at hænge sammen.

Men den udbredte deltidskultur, der præger det offentlige, har ikke kun personlige konsekvenser, den har også store konsekvenser for samfundet. Det kan simpelthen ikke betale sig. Derfor har Danske Regioner heldigvis også taget initiativ til at gøre op med kulturen. Fremover vil de derfor kun slå fuldtidsstillinger op. Vi venter dog i spænding på, at handling følger ord. Det store spørgsmål er, om Kommunernes Landsforening følger trop og i overenskomsten giver dig retten til fuld tid. Det ved vi først, når forhandlingerne er ovre.

Godt nytår

Ghita Parry
/ Formand