Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 02/02/2021 Kost, Ernæring & Sundhed 1-2021
Christine Bille Nielsen  [ TEKST OG OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 MÅNEDENS OPSKRIFT: DE NYE KOSTRÅD
Mette Jensen  [ TEKST ] Maria Vendelbo Madsen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 Svendeprøven sætter håndværket i fokus

Rigtig indplacering gav 140.000 kroner til medlem

  • Jeannette Ulnits  [ TEKST ] Scanpix  [ FOTO ]
    Jeannette Ulnits [ TEKST ] Scanpix [ FOTO ]

Køkkenleder Henriette Møller var frustreret over ikke at blive hørt, når hun forsøgte at diskutere sin løn med sin forstander. Måske væltede den tusindkroneseddel, som hun mente manglede i månedslønnen, ikke budgettet, men hun ville have den løn, hun havde ret til. Og da der før sommerferien tikkede 140.000 kr. ind på hendes bankkonto, var hun glad for sin vedholdenhed og ikke mindst den hjælp, hun havde fået fra Kost & Ernæringsforbundet.   

For lidt i løn gennem ti år

Henriette Møller har været ansat på efterskolen i 36 år, og hun havde noteret sig, at hendes løn kun var steget ganske lidt det seneste årti. Ansættelsesaftalen var gennem årene blevet fornyet fire gange, og efter sidste gang i 2004, var lønstigningen kun på 0,43 procent årligt.

− Jeg undrede mig, så jeg gik til min forstander med min mistanke om, at der var fejl i lønnen. Men han var helt overbevist om, at den lave lønstigning var korrekt og affærdigede mig med, at jeg for længst havde ramt loftet lønmæssigt, fortæller hun.

Fejl i både løn og pension

Henriette Møller forhørte sig hos fem kolleger på andre efterskoler, og de fik alle mindst 1.000 kr. mere i månedsløn. Efter at være gået forgæves til forstanderen et par gange mere kontaktede køkkenlederen i maj 2015 Kost & Ernæringsforbundet. 

Her tog forbundets juridiske konsulent først fat i de i alt fire ansættelsesaftaler, Henriette Møller havde haft gennem årene. Derefter kom turen til alle lønsedler fra de sidste fem år, som er den tid, man i følge loven kan kræve tilbagebetaling for ved fejl. Månederne efter blev Henriette Møllers sag endevendt, og hendes løn var ganske rigtigt for lav.
Juristen tjekkede derefter Henriette Møllers tillæg og fandt også fejl her. Til sidst fik pensionsindbetalingen et kritisk blik, og her havde hendes arbejdsgiver heller ikke indbetalt nok.

Forbundet kontaktede Efterskoleforeningen og indledte forhandlinger med arbejdspladsen, og i juni 2016 forelå resultatet. Det betød, at Henriette Møller fik udbetalt 140.000 kr. fra sin arbejdsplads. Pengene var et tilgodehavende for for lidt udbetalt løn og pension gennem fem år. Trods sine mange års anciennitet var Henriette Møller nemlig aldrig blevet løftet fra trin 3 til trin 4, som hun skulle ifølge den aftale, der henvises til i hendes ansættelseskontrakt. 

Overrasket over stor godtgørelse

Sagen har ikke givet anledning til knas mellem ledelsen og Henriette Møller. Hun meldte klart ud, at hun havde kontaktet sit forbund, og forstanderen var enig i, at det var en god ide at prøve tvisten af.

Henriette Møller er meget tilfreds med resultatet og ærgrer sig ikke over, at hun, hvis ikke det havde været for den femårige forældelsesfrist, måske kunne have fået endnu flere penge tilbage.

− Jeg var jo ikke selv klar over, at det var så galt med min løn. Jeg var bare sikker på, at jeg fik mindre end mine kolleger, så mit fokus var på fremadrettet at få det samme som dem. De mange penge havde jeg slet ikke havde regnet med. Jeg er meget glad for, at der nu er orden i tingene og er taknemmelig for den hjælp, jeg har fået af mit forbund, siger hun. 

Henriette Møllers rigtige navn er redaktionen bekendt.

Sagen kort:

•  Henriette Møller er køkkenleder på en efterskole og får i 2004 en ny ansættelseskontrakt.
•  Hun får imidlertid ikke udbetalt den løn, hun er berettiget til ifølge ansættelseskontrakten, men ledelsen er ikke lydhør over for fejlen.
•  Henriette Møller kontakter forbundet, der forhandler løn, tillæg og pensionsindbetalinger på plads med efterskolen.
•  Henriette Møller får udbetalt tilgodehavende løn og pension og sikres en korrekt lønindplacering.

GUIDE TIL LØNTJEK

Lønfejl er ikke ualmindelige. Alle bør derfor med jævne mellemrum tjekke deres lønseddel. Du kan få hjælp her og på Kost & Ernæringsforbundets hjemmeside.

Løntjek trin for trin

1. Find din lønseddel

I dag modtager de fleste deres lønsedler i e-Boks, så den skal du have adgang til.

2. Hvordan forstår jeg min lønseddel?

Der findes gode guides både fra KMD og Silkeborg Data, der gennemgår de forskellige elementer på en lønseddel og forklarer dig, hvad de betyder. Du finder dem på kost.dk.

3. Hvordan ved jeg, om min løn er rigtig?

Når du ved, hvad de forskellige dele af din lønseddel betyder, kan du beregne din løn via vores lønberegner. Du finder lønberegneren på kost.dk.

4. Jeg tror, der er fejl på min lønseddel

Kontakt lønkontoret på din arbejdsplads og få dem til at kigge din lønseddel igennem. Hvis du ikke får en afklaring her, skal du gå til din tillidsrepræsentant, hvis du har en. Hvis problemet ikke kan løses her, kan du ringe til  forhandlingsafdelingen i Kost & Ernæringsforbundet.

Info:
www.kost.dk/loen
www.erduok.dk − se under løn
www.erduok.dk/loentjek/

Kontakt:

Forhandlingsafdelingen
31 63 66 01 eller
post@kost.dk