Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Ringen er sluttet

  • Torben Svane Hansen   [ TEKST ] Kissen Møller Hansen  [ FOTO ]
    Torben Svane Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]

Som helt ung blev hun uddannet som smørrebrødsjomfru på Hotel Hvide Hus i Ebeltoft. Siden fik hun arbejde på det helt nybyggede Plejecenter Ringparken i Ryomgaard.

− Der var en økonoma ansat, og min titel var husassistent, men med min erfaring var det naturligt, at jeg var med til at starte køkkenet, fortæller hun.

Ti år senere kom hun til Grenaa Kommune.

− Det var et klassisk alderdomshjem med friske beboere. Her lavede vi fredagscafe og sang sammen med beboerne. Sammen med en sygeplejerske kørte jeg ud og drak kaffe hjemme hos de borgere, der sjældent kom ud. Det handlede om at knytte kontakter. Nogle var ikke så mobile, men andre kørte vi på skovtur med. Det var rigtig hyggeligt. Jeg har altid været glad for at have kontakt med borgerne.

Siden flyttede hun til Posthaven og var i mellemtiden blevet ernæringsassistent som en af de første hos Sansestormerne i Aarhus.

− Jeg ville gerne have mere faglighed med i bagagen. Jeg kunne jo se, at konkurrencen mellem ufaglærte og faglærte blev stadig større.

På Posthaven blev Birthe Hansen konstitueret køkkenleder og leder året efter.

Der var boller overalt

Da Posthaven blev udsat for besparelser, tog Birthe Hansen fat i skolemaden.

− Jeg er ikke blevet hængende i de traditionelle opgaver, men har fornyet mig, og nogle gange har jeg da også brændt fingrene, f.eks. da vi skulle lave skolemad.

− Skolemaden blev en succes, og vi kom til at lave mad til 400 elever, men det foregik i et lille køkken med et lille kølerum. Vi måtte tage cafeen i brug og stod her og udportionerede den varme mad. Og vi bagte boller klokken 6 om morgenen for at få plads til det. Der var boller overalt i køkkenet, husker hun.

Nej til køleproduktion

For fem år siden, da Grenaa Kommune besluttede at gå over til kølevakuumproduktion, rykkede Birthe Hansen igen og kom til Fuglsanggården i Norddjurs Kommune.

− Kølevakuum var ikke lige mig. Her på Fuglsanggården er alt frisklavet og hjemmelavet, gerne med en økologisk profil. Vi udvikler vores opskrifter hele tiden og laver f.eks. selv eddiker og olier. Og vi undgår spild.

Alt sammen noget, der passer Birthe Hansen godt og får hende til at trives i køkkenet, hvor de er 17 ansatte, der laver mad til 180 borgere i tre af kommunens kantiner, driver cafeen på hendes gamle arbejdsplads og laver mad til en vuggestue, der lige er blevet udvidet til 120 børn.

− Og så er vi heldigvis blevet godkendt til at have en elev, siger Birthe Hansen. Hun udfordrer os på den gode måde, og vi får nogle gode, faglige diskussioner. Og så er det godt for eleverne at være et sted, hvor der er friske råvarer i gryderne, mener hun.

For hende selv er ringen sluttet.

− På det første plejecenter lavede vi alt fra bunden, så skulle alt købes færdigt, og nu er det atter trenden at lave det hele fra bunden. Det er slut med æg i lange pølser.

BLÅ BOG

Birthe Hansen

60 år

Køkkenkoordinator på Fuglsanggården i Grenaa, hvor hun kan fejre 30 års jubilæum i faget til næste år. Birthe startede som smørrebrødsjomfru og blev siden ernæringsassistent. Hun har været ansat i ældreplejen og samtidig lavet mad til skoleelever og vuggestuebørn.

MIN HVERDAG

HAVEN: Jeg elsker min have, hvor jeg dyrker mine egne grøntsager og har frugt og bær. Jeg laver saft, sylter og laver marmelade.          

MIT ARBEJDE: Jeg har aldrig været ked af at arbejde. Jeg nyder, at vi i mit nuværende job kan lave det meste fra bunden af gode råvarer.

DET NÆRE: Er min livskvalitet. Min datters kæreste kommer fra Island, de har tre børn og min drøm er, at vi kan tage derop allesammen.

VENNER OG FAMILIE: Jeg glæder mig til at få mere tid til mine syv børnebørn, som jeg har med på camping og i sommerhus.

MADLAVNING: var mit bedste fag i skolen. Jeg har lavet meget mad til fester og arrangementer i forsamlingshuset, og underviste pensionister i sund madlavning.