Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 16/12/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 8-2020
Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse

Sådan er det bare …

  • Ghita leder

Som udgangspunkt tjener mænd stadig mest og har stadig den bedste pension.

Det danske arbejdsmarked er et af de mest kønsopdelte i verden. Konsekvenserne er tydelige: mandefag bliver lønnet bedre end kvindefag, manglende ligeløn er en realitet. Det betyder ikke kun noget for dynamikken på arbejdspladsen. Når lønnen er ringere, er opsparingen til pensionen også ringere.

Hele 98 procent af medlemmerne i Kost & Ernæringsforbundet er kvinder. Vi kæmper ved forhandlingsbordene for bedre løn, pension og arbejdsvilkår. Vi er oppe imod nogle strukturer og mekanismer, der er større end os selv.  Det gør den stædige kamp for ligeløn så meget vigtigere.

Vi har netop markeret 100-året for kvinders stemmeret i Danmark. Det var ikke en ret, der blev vundet ved et fingerknips. Det krævede mange årtiers konstant kamp. Derfor må og skal vi blive ved med at råbe højt – og ikke alene kræve mere i løn lokalt på arbejdspladserne og ved de store borde til overenskomstforhandlingerne. Vi skal stædigt holde fokus i den offentlige debat på den manglende ligeløn.

Som led i 100-året er hovedorganisationerne FTF og LO gået sammen om en film, der punkterer myter om ligestilling. Se dem derhjemme med familien og på arbejdspladsen – og vær med til at gøre op med de fire myter. Det handler ikke kun om løn og pension. Det handler også om mænd i kvindefag, mænds barsel og kvinder i ledelse (– find link til filmklippene nedenfor).

Mere barsel til far er en gevinst og en vigtig kamp at kæmpe for alle. Hvorfor? Fordi familier, hvor far også holder barsel er mere ligestillede – både på kort sigt og på lang sigt. Mere barsel til far er ikke kun en gave til mor og fars indbyrdes forhold. Det er også en gave til far og barn, til familien som helhed og i sidste ende til samfundet. For det ene er ikke bedre end det andet – det er lige godt. Og sådan er det bare. 

Ghita Parry
/ Formand

100 år efter: Vi har stadig ikke ligestilling