Sammen kan vi meget mere

Og den situation er ikke anderledes i Kost og Ernæringsforbundet, hvor Forhandlingsafdelingen den sidste uges tid har haft mere travlt end normalt for en marts. For mængden af henvendelser fra medlemmer med spørgsmål til deres vilkår har været stor.

Fra starten af den udvidede telefontid i weekenden oplevede forbundet så mange henvendelser, da telefonerne åbnede lørdag formiddag kl. 9, at nogle medlemmer måtte vente i kø.
”Der var travlt lørdag fra morgenstunden. Konsulenterne havde mange opkald med både tekniske og personlige spørgsmål fra medlemmer, der på den ene eller anden måde er berørt af den her situation, som Danmark står i.”, forklarer forhandlingschef, Jacob Møller.

Og den udvidet telefontid kan sagtens komme på tale igen, hvis regeringen træffer beslutninger, der vil påvirke forbundets medlemmer i yderligere grad. For de nuværende tiltag fra myndighedernes side har allerede ændret hverdagen for både offentligt- og privatansatte samt selvstændige.
”Forbundet har fået en del henvendelser fra ansatte i den private sektor, hvor man helt forståeligt er bekymret for sit job. Spørgsmålene har gået meget på medlemmernes vilkår ved hjemsendelse og desværre også afskedigelse”, fortsætter forhandlingschefen.

Og netop de privatansattes vilkår er noget, regeringen i weekenden satte fokus på. Søndag blev der vedtaget en ny trepartsaftale, som betyder, at private virksomheder kan få dækket op til 75% af de ansattes løn, hvis de indgår i den nye aftale.
Det kan du læse mere om her. 

Og den aftale glæder Kost og Ernæringsforbundet formand, Ghita Parry, da den kan være en udstrakt hånd til en række ansatte på Kost og Ernæringsforbundets overenskomst.
”Den nye trepartsaftale er det rigtige at gøre – for erhvervslivet og for den enkelte. Det kan forhåbentlig være med til at redde små og mellemstore virksomheder, og dermed også sikre, at forbundets medlemmer fortsat kan gøre en forskel for befolkningen både i offentligt regi så vel som i den private sektor. Trepartsaftalen er den slags solidaritet og sammenhold, som kan få os ud af den her kritiske situation, som landet er i.
Og så forventer jeg, at regeringen vil se på situationen for landets selvstændige i samme ombæring, her er der også brug for en økonomisk udstrakt hånd”, lyder det fra Ghita Parry.

Alt fra ferie til ansættelsesvilkår

Men hvad spørger medlemmer så egentlig om i disse dage? Uden at gå i detaljer med hver enkel henvendelse, så kan forhandlingschefen godt løfte sløret for, at det både handler om konkrete spørgsmål om vilkår og rettigheder, men også mere generelle bekymringer, fx i forhold til børnepasning og smitterisiko.

Og både formanden for Kost og Ernæringsforbundet og forhandlingschefen har et par gode råd til forbundets medlemmer:
Du skal hellere ringe en gang for meget end en gang for lidt, hvis du er i tvivl om dine vilkår.

Er du ansat i det private, så tag dialogen med din arbejdsgiver om muligheden for at bruge den nye trepartsaftale.

Du kan bruge forbundets Q&A og coronasmitte.dk til at holde dig orienteret om udviklingen.

Tal med dine kollegaer og evt. tillidsrepræsentant om situationen og dens betydning for jeres arbejde.

Vær stolte

Formandens bedste råd er egentlig ikke et råd, men en god portion opbakning til forbundets medlemmer, som både i den private og offentlige sektor gør en stor og vigtig forskel for borgerne – særligt for de udsatte og ældre borgere, som er i risikogruppen for at blive smittet med Coronavirus.
”I skal være stolte af jer selv og den indsats, som I yder hver dag. Jeg bliver stolt af at være en del af en profession, som altid går så professionelt til værks, og som betyder så meget for borgeres og patienters ve og vel. Tak for jeres professionelle overblik og evne til at finde løsninger sammen. Tak for, at I passer på Danmark, hinanden og jer selv.