Log ind og få medlemsfordele

Skal tallerkenen være hvid

Billedet af mad, der går i et med tallerkenen skal få os til at overveje, hvordan vi anretter maden, så den bedst muligt vækker appetitten.

Mad er en del af behandlingen

Der er i dag en høj grad af anerkendelse af, at maden har lige så stor betydning for behandlingen på hospitalet som medicin, og man gør meget for at tilpasse den alle patienters ernæringsmæssige behov. Men man glemmer tallerkenen, siger Lise Brunk, der i forbindelse med sin uddannelse været i praktik på Institut for Fødevarevidenskab, sektionen Smag for livet. Og i den forbindelse har hun bidraget til et forskningsprojekt sammen med professor Per Møller i tallerkenfarvens betydning for det samlede måltid.

- Vi spiser med alle sanser og derfor er der også utallige ting, der kan stjæle opmærksomheden fra selve maden: omgivelserne, støj, træk, æstetikken omkring maden. Det gælder også når man er sengeliggende på hospitalet, siger Lise Brunk. Pointen er, at man må anlægge et helhedsperspektiv og ikke alene fokusere på maden, hvis man ønsker at vække appetitten hos småtspisende patienter. Her kommer også tallerkenen ind i billedet.

- Vi har interviewet utallige børn og unge om deres opfattelse af, hvilken farve de foretrækker alt efter hvilket måltid de så på og sammenliget det med voksnes præferencer. Spørgsmålet er, om det kan få børn og unge til at tage et sundere valg at tilpasse tallerkenen til måltidet, siger Lise Brunk. Det håber vi.

Tallerken skal stimulere appetitten

- Med tiden vil vi også se på, om vi kan hjælpe med at få småt spisende patienter til at spise og drikke mere ved aktivt at vælge, hvilken farve servicet skal have.

Netop kompositionen af farver afgør om det er et harmonisk eller kaotisk indtryk vi får, af det vi ser, og den viden kan bruges, når vi anretter mad.

- Forskning har f.eks. vist, at demente mennesker drikker mere, hvis kopperne er røde. Og i forsøget spiste de langt mere hvid fisk, hvis den blev serveret på en blå tallerken fortæller Lise Brunk og refererer til en artikel af Charles Spence i tidskriftet Flavour (se link).

Nyttig viden

Viden om farvernes effekt kan eventuelt komme i spil, når de kommuner, der har fået penge fra Sundhedsministeriets pulje, skal arbejde på at gøre mad til hjemmeboende mere appetitlig blandt andet ved udvikling af emballagen.

Kilde