Smørrebrødet smelter på tungen

Besvær med at synke

Mange mennesker med hjerneskade eller andre neurologiske lidelser har besvær med at tygge og synke. Det kan være et medfødt handicap, men kan gså være en følge af en ulykke.

Mad ved genoptræning

I forbindelse med genoptræning efter en hjerneskade spiller maden en vigtig rolle. Den skal dække patientens ernæringsmæssige behov, men maden skal også være en god oplevelse, og den skal minde om noget, patienten kender og kan lide for at blive spist.

Smørrebrød som gelekost

Det har fået køkkenet på Sygehus Vendsyssel til at udvikle smørrebrød af gelé. Det betyder, at også patienter med synkebesvær kan få fornemmelsen og smagen af rugbrød med pålæg. Det kan f.eks. være en sildemad eller rugbørd med leverpostej og rødbede.

Basis er fint pureret kød, fisk, fjerkræ, grønt, frugt og brød som geleres ved tilberedningen.

Da geleen smelter ved kropstemperatur, glider den ned af sig selv, når den kommer i munden, forklarer klinisk diætist ved Sygehus Vendsyssel, Anja Liisberg.