Relateret indhold

Christine Bille Nielsen [ TEKST OG OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov  [ FOTO ]
Fagbladsartikel 14/08/2020 Månedens opskrift: Plantedrikke
Kirsten Weiss  [ TEKST ] iStock [ FOTO ]
Fagbladsartikel 14/08/2020 Spil hinanden gode i teamet
Sanne Hansen   [ TEKST ] Peter Sørensen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 14/08/2020 Lige midt i Lammefjorden
Henrik Stanek    [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 14/08/2020 Frem og tilbage med maden på Djurs
Mette Jensen  [ TEKST ] iStock [ FOTO ]
Fagbladsartikel 14/08/2020 Plantebaseret mad er en menneskeret

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Snit med omtanke

  • Sanne Hansen   [ TEKST ] Henrik Frydkjær   [ FOTO ]
    Sanne Hansen [ TEKST ] Henrik Frydkjær [ FOTO ]

Helt systematisk råvare for råvare gennemgår madspildsbogen, der er udviklet i patientkøkkenet på Randers Regionshospital, hvordan grøntsager og frugt rengøres, udskæres og indgår i flow, hvor alle spiselige dele anvendes. På et blomkål forberedes også blade og stok til brug, persillestilkene ligeså, de kan f.eks. indgå i pesto. Citronskrællerne bliver basis for en citronolie, der koges fond på de rensede porretoppe − og hvis ikke det sker med det samme, så ryger de på frost.

Det er ernæringsassistent Anette Toftelund, der har udviklet materialet. Som madspilds- og bæredygtighedskoordinator brænder hun for initiativer, der sikrer fuld udnyttelse af ressourcerne − gerne på kreativ vis.

− Der bliver smidt alt for meget mad ud, og verden ser mere og mere forfærdelig ud. Som ernæringsprofessionelle kan vi sagtens bruge alle grøntsagsresterne til en fond. Men det er mere interessant at lave et produkt. Her på hospitalet bruger vi for eksempel gulerodsskrællerne i brød. Eller vi rister dem og bruger dem som sprødt element i salat, fortæller hun.

Faglig og personlig succes

Ideen til madspildsbogen kom efter, at Anette Toftelund havde afsluttet uddannelsen til madspildskoordinator i 2018.

− Vi snakkede om, hvordan vi kunne gøre en forskel. Ideen dukkede op, og det var oplagt, at det var mig som koordinator, der skulle lave den, fortæller Anette Toftelund. Hun gik derfor i gang med det store arbejde med skrivning, fotografering og opsætning med hjælp fra forskellige kolleger undervejs, og i november sidste år var bogen færdig med vejledninger til 40 råvarer.

− Nu har vi et kæmpegodt materiale. Når vi får nye kolleger, er det nemt for dem lige at slå op, forklarer Anette Toftelund, der er indstillet til en regional initiativpris for projektet og flere gange har været i regionale og lokale medier for at fortælle om ideen. Og også personligt har haft stor glæde af projektet.

− Det har givet mig et kæmpe selvtillidsboost. Jeg kan godt lide at kaste mig ud i nye ting, og det her har gjort mig mere selvstændig. Jeg har oplevet, at jeg godt kan bidrage, selvom jeg er yngre end mange af kollegerne. Og det har været fedt at få lov, konstaterer hun med glæde.

Fokus på madspild året rundt

Engagementet skinner også igennem, når hun taler om det øvrige arbejde som madspildskoordinator. Tre bestemte uger om året har køkkenet ekstra fokus på madspild. Madvogne bliver fulgt, affald vejet, og skraldespande kigget efter i sømmene. Det hele registreres i skemaer, så tallene kan sammenlignes med tidligere målinger.

− Jeg har været med to gange, og sidste gang havde vi minimeret affaldet med 20 kg. Mange er rigtig gode til at klø på i disse uger, og så gælder det selvfølgelig om at fortsætte resten af året, siger Anette Toftelund, der vejleder sine kolleger.

− Vi snakker om, hvad vi kunne have gjort anderledes. Kunne bladene, der endte i skraldespanden, have været snittet til en lasagne eller blendet i suppen? Skal vi bruge færre peberfrugter næste gang? Mange kan se det. Andre mener, at skrald er skrald, og det er vi også nødt til at acceptere, men alle skal selvfølgelig følge retningslinjerne.

Madspildsbogen bliver med professionel hjælp til en pjece. Mange har henvendt sig for at få adgang til bogen, og det skulle blive muligt sidst i maj. Henvend jer til cheføkonoma Mona Carøe: monajeen@rm.dk eller 28722642

 

BLÅ BOG

 

Anette Nielsen-Toftelund

26 år

Uddannet ernæringsassistent som 19-årig.
Ansat på Regionshospital Randers. Tidligere ansat i Psykiatrien i Aalborg, Blokhus Fiskerestaurant og Gug Storkøkken.
Uddannet madspildskoordinator på Århus Tech.

MIN HVERDAG
 

Familien: Jeg er flyttet fra min hjemegn og kan ikke lige komme forbi til en kop kaffe, så jeg nyder endnu mere den tid, jeg har med dem. 

Rejser: Jeg kan lide at rejse til de varme lande med min kæreste. Og nyder både at ligge ved poolen og at se verden.

Havet: Det er godt at gå en tur ved vandet alene og tænke, samtidig med at jeg får motion.

Film: Jeg har brug for alenetid, og når jeg ind i mellem døjer med ryggen, kobler jeg af i sofaen med kaffe og en serie.

Trivsel: Jeg hader at se en kollega være ked af det, og som trivselsagent må jeg gøre noget: Jeg lægger armen om vedkommende, og vi får en snak.