Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 16/12/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 8-2020
Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse

Snydt for en elevplads

Monica Jensen blev ansat på Ringe Kostskole i marts som elev. Men inden prøveperiodens udløb blev hun fyret. Og i de knapt tre måneder, der var gået, var hun mest af alt blevet brugt som ufaglært arbejdskraft.

Da Monica Jensen blev fyret, gik forbundet ind i sagen og krævede, at skolen betalte den forskel, der er på en elevløn, og lønnen for det ufaglærte arbejde, som Monica Jensen reelt havde udført. Skolen skulle samtidig betale en godtgørelse, fordi hun heller aldrig fik et ansættelsesbevis. I alt 75.000 kr.

Bekymret for fremtiden

– Det er meget godt med penge. Men hvad hjælper det, når jeg er begyndt på en uddannelse, jeg ikke kan gøre færdig, udbryder Monica Jensen. Ikke fordi hun ikke er taknemmelig for forbundets hjælp, det er hun, og pengene var bestemt et plaster på såret. Men hun er stadig skuffet over den behandling, hun har fået, og ikke mindst er hun bekymret over, at det ikke går glat med at få en ny elevplads.

Uddannelse uden uddannelse

Elevpladsen på Ringe Kostskole fik Monica Jensen i marts. Da hun var færdig med sit grundforløb ringede hun rundt for at søge elevplads. I Ringe var der bid, og glad var Monica. Men glæden varede kort.

– Det gik mest op i rengøring og oprydning, fortæller Monica.

Og selvom der gradvist kom små madlavningsopgaver til, mener Monica Jensen ikke, at hun har fået den mindste smule undervisning i de måneder, hun var i køkkenet.

Men hun kunne godt lide at være der.

– Jeg snakkede godt med alle, og vejlederen fik jeg efterhånden også fin kontakt til. Køkkenlederen så jeg derimod sjældent – og når hun kom, beklagede hun sig over, at jeg ikke arbejdede hurtigt nok...

Fyreseddel i stedet for uddannelsesaftale

Monica spurgte flere gange efter sin uddannelsesaftale. Blandt andet ved den første elevsamtale. Her fik hun at vide, at den lå på kontoret og blot manglede en underskrift. Så den skulle hun ikke bekymre sig om.

Men da hun nåede til den tredje elevsamtale – den sidste i prøveperioden – var hun bekymret. Og det skulle vise sig at være med god grund. For under samtalen blev Monica fyret. Køkkenlederen begrundede det med, at de ikke var tilfredse med hendes indsats.

– Jeg ved ikke, hvem de er. Mit forhold til de andre i køkkenet var fint. Ingen beklagede sig over mig – så vidt jeg ved, siger Monica Jensen.

Hjælp fra Kost & Ernæringsforbundet

Samme dag hun var blevet fyret, kontaktede hun forbundet for at få hjælp og jurist Jørgen Juul indledte forhandlinger med Ringe Kostskole.

Monica fik aldrig en uddannelsesaftale fra skolen. Derfor har hun reelt arbejdet som ufaglært i de tre måneder, hun har været ansat. Det skal hun selvfølgelig have løn for, siger Jørgen Juel. Ligesom hun også skal have en godtgørelse fordi hun aldrig fik et ansættelsesbevis.

Skolen var ikke indstillet på at betale det krævede og fik derfor brev fra forbundets advokat. Da Jørgen Juel igen blev indkaldt til møde indvilgede skolen, og Monica Jensen fik udbetalt både godtgørelse og den løn, hun havde til gode.

Drømmen om en uddannelse

Men Monica Jensen mangler stadig en uddannelse, og hun er bange for, at det bliver sværere og sværere at opnå drømmen om at blive ernæringsassistent.

– Arbejdspladserne undrer sig jo over, at det er så længe siden, jeg gjorde mit grundforløb færdigt. Desuden har jeg fundet ud af, at flere af de køkkener, som er godkendt til at tage elever, alligevel ikke vil have én. Så der er ikke meget at søge på. I hvert fald ikke her, hvor jeg bor.

Der er altid flere sider af en sag. Køkkenliv har valgt at præsentere Monicas oplevelse.

Godt råd til elever i knibe

• Kontakt din praktikvejleder, hvis du har problemer i praktikken.

• Kontakt Fagligt udvalg for Ernæringsassistentuddannelsen, hvis du har problemer med praktikstedet.

• Hvis du er medlem af Kost & Ernæringsforbundet kan du kontakte uddannelseskonsulent Gerda K. Thomassen: gkt@kost.dk

• Hvis du vil være medlem, så ring eller sms dit navn og tlf. nr. til 21 24 46 80 eller brug www.kost.dk. Det koster kun 50 kr. om måneden.