Sortbroget ko fra Vadehavet har fået fin titel

Vadehavsstude

Den sortbrogede ko skal være vokset op ved Vadehavet på den jyske vestkyst, før betegnelsen gælder.

En særlig smag

Kødet fra vadehavsstudene er nemlig helt specielt. Kødet har en særlig kraftig struktur og en karakteristisk let saltet smag.

Smagen skyldes at køerne græsser i marsken, hvor jorden er meget saltholdig. Desuden vokser der i marsken en særlig slags græs, annelgræs, der også bidrager til smagen.

Kun fire danske produkter

Omkring tusinde produkter bærer betegnelsen BGB. Men der er kun tre danske blandt dem. Det er ostene Esrom og Danablue. Og så er det gulerødder fra Lammefjorden.

Eneret til betegnelsen

Når en titel er beskyttet, må andre ikke producere et tilsvarende produkt og kalde det det samme.

Danske mejerier må f.eks. ikke fremstille en fetaost og kalde den sådan. Feta er en beskyttet, græsk betegnelse.

Derfor sælges fetaost herhjemme som f.eks. 'salatost'.

 

Kilde