Relateret indhold

Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Jeg giver en hjælpende hånd
Superfood. Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Sandhed om sundhed

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Månedens opskrift: Det spirer og smager

Spirer på smørrebrød

Spirerne pynter smørrebrødet og giver både smag og sprødhed.

  • Servér f.eks. røget sild eller makrel med radise- eller løgspirer.
  • • Avocadomad med hvidløgs-, fennikel- eller løgspirer.
  • • Til koldt kød eller frikadelle er rødbedespirer et godt valg.

Tip: Prøv at marinere spirerne ganske let lige inden servering.

Marinerede rødbedespirer

100 g

½ dl vin- eller æbleeddike
15 g sukker
100 g rødbedespirer
salt og peber

  • Varm eddiken med sukker, til sukkeret er opløst. Lad marinaden køle af.
  • Skyl rødbedespirerne grundigt, og lad dem dryppe af i en sigte.
  • Vend lagen med spirerne, og lad dem dryppe godt af i en sigte. Spirerne falder sammen, hvis de er for længe i marinaden. Smag til med salt og peber. Spirerne er nu klar til brug.

Tip: Marinering skal ske kort inden servering, da spirerne ellers mister farve og sprødhed.

Vietnamesiske sommerruller med ærtespirer

20 stk.

300 g skrællede gulerødder
250 g agurk
250 g solsikke- eller ærtespirer
25 g frisk koriander
25 frisk mynte
20 stykker rispapir
Soyasauce
Sød chilisauce

  • Skær gulerod og agurk i tynde strimler.
  • Skyl ærtespirerne godt, og lad dem dryppe af på et viskestykke.
  • Kom 1-2 stykker rispapir ad gangen i en stor skål koldt vand, og lad dem ligge et par minutter, til de er let bøjelige, men ikke for udblødte. Tag et stykke udblødt rispapir op ad gangen, dryp det lidt af, og læg det på bordet. Læg en lille håndfyld grøntsager og spirer, et par mynteblade og et par kviste koriander i en bunke midt på rispapiret. Lad dem stikke lidt ud over kanten. Fold rispapiret på midten, så det dækker fyldet, og rul papiret om fyldet fra den ene side mod den anden.
  • Servér sommerrullerne med soyasauce og/eller sød chilisauce til at dyppe i.

Tip: Servér rullerne som snack eller let sommerret. De holder sig fint i en lufttæt beholder i køleskabet og kan derfor laves i god tid.

Alle sprøde, rå grøntsager, mango og avocado er velegnede. Brug flere slags spirer f.eks. store og sprøde, små og stærke. Kom evt. kogt eller stegt kød, fisk eller rejer i rullerne.
Server evt. med ris.

Energi pr. stk. inkl. saucer:
300 kJ/65 kcal
Protein: 13 %
Kulhydrat: 83 %
Fedt: 4 %

Koreansk bønnespiresalat

10 personer/50 g pr. portion

350 g bønne- eller ærtespirer
75 g forårsløg
100 g radiser
10 g sesamfrø
30 ml sesamolie
5 g hvidløg
30 ml citronsaft
salt
evt. chilipulver/flager

  • Skyl spirerne grundigt i koldt vand. Rens forårsløg og radiser.
  • Blanchér bønnespirerne hurtigt i letsaltet vand. Lad dem køle af under koldt vand. Lad dem dryppe godt af, tør dem evt. i et rent viskestykke.
  • Skær forårsløgene i tynde skiver, og radiserne i korte stave.
  • Rist sesamfrøene på en tør pande, til de dufter.
  • Rør sesamolie med fintrevet hvidløg.
  • Bland bønnespirer, forårsløg og radiser i olien, og smag til med citronsaft, salt og chili.
  • Drys med sesamfrø.

Energi pr. person:
200 kJ/50 kcal
Protein: 13 %
Kulhydrat: 27 %
Fedt: 60 %