Spis mindre kød

Madvanerne er afgørende for klimaet

Det nuværende kødforbrug bidrager til de klimaforandringer, der er i gang. Det vil påvirke klimaet gunstigt, hvis vi spiser mindre kød - men det vil også være en fordel for folkesundheden, tilføjer forskerne bag rapporten.  

Rapportens konklusion stemmer overens med en tidligere rapport fra den grønne tænketank Concito. Den viste, at mellem 20 og 30 pct. af EU-landenes udledning af drivhusgasser kommer fra produktion og forbrug af fødevarer. Og rødt kød og mejeriprodukter er de råvarer, der belaster klimaet mest.

Belastningen fra vores fødevareforbrug overstiger den belastning, der kommer fra vores forbrug af el, varme, benzin og anden energi, skiver Concito. Konklusionen er derfor, at vi ikke kan sætte en stopper for den globale opvarmning uden at ændre på de ting, vi spiser.

Spis flere grøntsager og fisk

Beregninger fra DTU viser, at følger man de klimarelaterede kostråd, hvor grøntsager og lyse proteiner som fisk prioriteres frem for det røde kød, vil vi kunne reducere klimabelastningen med 

23 procent. Og selvom det kræver viden om fødevarer, at få, hvad vi har brug for, hvis vi springer kødet over, eller spiser meget lidt, er det ikke svært. Vi kan f.eks. følge rådene i kostpyramiden. Gør alle danskere det, kan vi spare miljøet for 6 mio. ton CO2 om året, har Coop beregnet.

De professionelle køkkener modvirker klimaforandringer

Noget af det, der ifølge Concitos rapport, har effekt er, at : 

  • Professionelle madhåndværker har fokus på mindre kød i kosten, da de spiller en vigtig rolle som kulinariske trendsættere.
  • Kantiner og restauranter åbner brugernes øjne for lækre plantebaserede alternativer til animalske fødevarer
  • Professionelle indkøbere i offentlige og private virksomheder supplerer indkøbspolitikken med krav om mindre animalsk kost.
  • Rækken af plantebaserede køderstatninger, der er kommet på markedet  

Læs mere:

Kilde