Log ind og få medlemsfordele

Stærk sammenhæng mellem for meget mad, overvægt og kræft

At spise mindre er den mest effektive metode til at forebygge overvægt. Den konklusion står knivskarpt i den nye rapport Energy Balance and Obesity fra WHO's kræftforskningsagentur International Agency for Research on Cancer (IARC).

Rapporten fastslår således, at den vigtigste årsag til overvægt er et for højt energiindtag. Genetiske faktorer har også en rolle, men de er ikke nok til at forklare den store stigning i overvægt verden over de seneste 35 år. Samtidig viser rapporten, at fysisk aktivitet alene ikke kan løse problemet.

Rapporten er udarbejdet af 17 internationale eksperter og er baseret på den seneste videnskabelige dokumentation. Den viser, at mellem 3,7 pct. og 8,5 pct. af alle nye kræfttilfælde i Europa skyldes overvægt. I danske tal svarer det til mellem ca. 1.300 og 3.000 kræfttilfælde om året, blandt andet bryst- og tyktarmskræft.

Hold vægten og forebyg kræft

Ifølge Sundhedsstyrelsen er 47 pct. af voksne danskere i dag overvægtige. En fremskrivning fra Kræftens Bekæmpelse viser, at tallet vil stige til 70 pct. i 2045, hvis udviklingen fortsætter. Rapporten understøtter beregninger fra Kræftens Bekæmpelse og Nordisk Cancer Union, som viser, at næsten 50.000 kræfttilfælde kunne forebygges over de næste 30 år, hvis ingen danskere var overvægtige.

- Overvægt er en stærk risikofaktor for 11 forskellige kræftsygdomme - også brystkræft og tyktarmskræft, der rammer mange af os. Det er rigtig svært at tabe sig, hvis man først er blevet overvægtig. Det mest effektive er derfor at forebygge, at der sniger sig for mange kilo på sidebenene. Rapporten her viser med tydelighed, hvor der skal sættes ind - vi skal simpelthen spise lidt mindre, siger Gitte Laub Hansen, Ph.d., projektchef, Kræftens Bekæmpelse.

Link til rapporten Energy Balance and Obesity fra WHO's kræftforskningsagentur International Agency for Research on Cancer (IARC).