Stik næsen frem og skab muligheder

  • Nikoline Kofod Madsen. Alle job åbner uventede muligheder.
    Foto: Nikoline Kofod Madsen. Alle job åbner uventede muligheder.

Af Marie Preisler, journalist

Eftermiddagsmaden i Klub Grønnemose i Gladsaxe Kommune er droppet i dagene op til påske. I stedet er nogle af børnene ude at lede efter spiselige planter i naturen sammen med Nikoline Kofod Madsen. Hun er uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed, ansat i klubben som økonoma og fik lyst til at tage børnene med på plantetur:

- Når jeg besøger min familie på Bornholm, plukker jeg ramsløg og skvalderkål og bær i rå mængder, så jeg fik den ide at vise børnene i klubben, at der også er spiselige planter i naturen i Gladsaxe, siger hun.

Det tog hende kun et øjeblik at overbevise klubbens ledelse om, at planteturene var en god ide. Tøv ikke med bringe ideer til torvs, lyder hendes råd. Hvis ideerne er gode, er ledelsen klar til at lytte og handle. Det er hendes hidtidige erfaring fra et arbejdsliv, der på kort tid har ført vidt omkring.

Efter endt uddannelse på Professionshøjskolen Metropol i januar 2012, har 27-årige Nikoline Kofod Madsen været freelance i Frugtformidlingen, kontormedarbejder og timelærer på Suhrs Madakademiet, daglig leder i en bagerforretning under Meyers Bageri og personlig assistent for caféejer Rud Christiansen, der blandt andet står bag kaffebaren Kafferiet i København og Royal Smushi Café på Amagertorv i Købehavn og i Japan.

I november måned sidste år sagde hun ja til at være med til at opbygge og drive et eftermiddagsmadtilbud til børnene i Grønnemose Klub.

Alle job åbner nye muligheder

Sammen med Anne-Marie Nielsen, en studiekammerat fra pb-uddannelsen er hun ansat som såkaldt gastro-pædagogisk konsulent og økonoma i klubben og har allerede i løbet af de første måneders drift afholdt bageworkshop og en sushiworkshop for 4.-5. klasserne, der var så populær, at de større børn har bedt om at få deres egen sushiworkshop.

Madlavning stod ikke øverst på ønskesedlen over jobopgaver, men hun har ikke et sekund fortrudt sit ja til opgaven.

- Som pb’er havde jeg ikke set mig selv arbejde i et køkken, og der er da dage, hvor jeg ikke ligefrem nyder at stå og lave eftermiddagsmad. Men det det har været vildt lærerigt at starte køkkenet op, og de pædagogiske perspektiver optager mig meget, og min erfaring er, at alle job åbner uventede nye muligheder.

Det med mulighederne prøver hun selv at få til at gå i opfyldelse: Klubben er del af Grønnemose Skolen, og ved et personalemøde om implementeringen af heldagsskolen fra næste skoleår, gik Nikoline Kofod Madsen hen til skolelederen og opfordrede til et tæt samarbejde med hende og hendes kollega. Den invitation blev meget positivt modtaget, vurderer Nikoline Kofod Madsen.

- Jeg ser rigtigt gode udsigter for os pb’ere i heldagsskolen. Her er et nyt område, som vi målrettet kan arbejde os ind på, fordi vi har en uddannelse, der giver os kompetencer til at lave præcis den type inddragende aktiviteter med eleverne, som heldagsstolen lægger op til, siger hun.

Har lært at være offensiv

At gå til skolelederen på den måde, havde hun ikke haft modet til for år tilbage. At være offensiv er en egenskab, hun har lært i sine jobs - især som daglig leder hos Meyers:

- Egentlig har jeg været temmelig genert af natur og fandt det decideret pinligt, når jeg skulle ringe folk op, da jeg var ansat på Madakademiet. Men jeg er også meget pligtopfyldende, og i jobbet hos Meyers var der ingen vej udenom, at lære at være tydelig og stille krav.

Træerne er dog ikke vokset ind i himlen, understreger hun:

- Jeg er stadig rimelig dårlig til sige nej, for jeg er lidt konfliktsky, så jeg kommer til at tage for meget på mig og kan så blive sur på mig selv bagefter, ler hun.

Dyrk dit netværk

Nikoline Kofod Madsen ligger ikke på den lade side. Ud over sit 30-timers job i klubben, arbejder hun 5-15 timer om ugen med administration, personale og konceptudvikling for Rud Christiansen. Dertil kommer frivilligt arbejde som spejderleder, og hun har tidligere også været frivillig i Café Zusammen under Ungdommens Røde Kors, medarrangør på Fair Fælled under Mellemfolkeligt Samvirke og en del af event-gruppen for Økologisk Landsforening.

- Jeg er ikke et sofamenneske, mit arbejde er også min hobby, så jeg lægger gerne ekstra timer, hvis det interesserer mig, og desuden ser det også super godt ud på CV’et at gøre noget af egen fri vilje, og det giver helt andre menneskelige kompetencer og et stort netværk at indgå i den slags frivillige fællesskab, som der er mange af i fødevarebranchen.

Den røde tråd i karrieren har hidtil været at sige ja til det meste, og det råd giver hun tit og gerne videre til andre pb’ere:

- Det er ikke afgørende, hvilket job du får. Om du serverer kaffe eller udfører administrativt arbejde. Det vigtige er alle de mennesker du lærer at kende og de netværk og de muligheder, det giver dig og det du skaber for dig selv. Så kan du gradvist begynde at trække i snore og vinke ind mod det, du brænder mest for.

Hvor Nikoline Kofod Madsen arbejder om fem år, har hun ingen anelse om. Men hun vil gerne have familie på et tidspunkt, og hendes foreløbige erfaring er, at det harmonerer dårligt med et daglig lederjob, som det hun havde i Meyers.

- Jeg elsker at arbejde, men det skal være et job med plads til også at have familie en dag og gerne med et element af madlavning, som jeg har nu. Mange af de pb’ere, jeg er inspireret af, arbejder med mad og formidling og workshops. Samtidig har jeg set mig lun på heldagsskolen, så jeg vil gerne koble de interesser sammen.