Store Smagedag hylder gamle dyder

Store Smagedag foregår den 21. september. I 2016 sætter Store Smagedag fokus på syltning og fermentering. Gode, gamle dyder som heldigvis er kommet på mode igen.

Og det er der en god grund til, for begge byder på spændende smagsoplevelser, der giver ekstra krydderi til alle dagens måltider. Hvem husker ikke ribssaften, hindbærmarmeladen, de syltede rødbeder og alle de andre klassikere, der gemte sommerens overskud af frugt og grønt til den lange, kedelige vinter – godt for smagfulde måltider og for økonomien!

Ingen Store Smagedag uden Store Smagedagsprisen

Gennem årene er Store Smagedag blevet fejret på mange måder, og det har hvert år været vanskeligt at udpege årets prismodtager. Store Smagedagsprisen bliver til to priser: Årets Smagsdirigent og Årets Måltidskomponist. Priserne skal anerkende den store indsats, der hver dag gøres i Maddanmark.

Skal du/I være Årets Smagsdirigent?

En ægte Smagsdirigent mestrer smagens kunst og kombinerer den gode smag med nytænkning, kreativitet, faglig stolthed og masser af engagement og godt håndværk. Send os 5 opskrifter på velsmagende, spændende nytænkende sylte og/eller fermenterede produkter og fortæl hvad de passer godt til.

Juryen vægter:

  • SMAG er alfa og omega for en vellykket ret. Vi efterspørger opskrifter der fremhæver en enkelt grundsmags karakteristika eller opskrifter der kombinerer flere grundsmage til harmonisk velsmag.
  • TÆNK NYT når du vælger råvarer. Kombiner frugt, grøntsager, bær, urter og krydderier og lad dem spille sammen med syre, salt eller sødme til intense smagsbomber.
  • TÆNK UD AF BOKSEN og gør op med hvad du plejer at anvende sylt og fermentering til. Pimp din dressing med lage, up-grade morgenbollerne med fermenteret kål, giv gulerodsresterne nyt liv med syrligt syltede bær og byd ostehapser til. Pift silden op med let bitre, saltsyltede radiser, klæd rullepølsen på med fermenterede og let krydrede æbler og gør saucen lækker med frugtsirup………mulighederne er uendelige og vi glæder os til at høre Jeres bud.

 Skal du/I være Årets Måltidskomponist?

Det er et ganske særligt ansvar at komponere og tilberede et måltid til andre mennesker. Den ægte måltidskomponist kender sine gæster og er bevidst om det fuldendte, velsmagende måltids betydning for sundhed og livskvalitet. Brug Store Smagedag til at gøre omverdenen opmærksom på måltidet og måltidets betydning for netop jeres spisende. Iscenesæt dagen med årets tema som omdrejningspunkt for nærvær, samvær, dialog og formidling.

Juryen vægter:

  • Måltider der gør en forskel og som vil blive husket af de spisende.

 Sådan deltager du

  • Smagsdirigent: Send 5 opskrifter med serveringsforslag og foto 
  • Måltidskomponist: Send en kort beskrivelse med fotos af jeres fejring af måltidet. 

Bidrag sendes til sp@sopogco.dk senest den 1. oktober 2016.