Sultne gamle mænd forlader folkemødet. Tak for nu.

Der bliver stadig flere enlige mænd over 65 år. Når maden skal laves er det derfor op til dem selv. Klarer de det? Får de den ’rigtige’ mad, får de nok af den og hvordan bevarer de lysten til måltiderne? Den debat tog Kost & Ernæringsforbundet sammen med Ældre Sagen på folkemødet.
To ’sultne’ gamle mænd, Finn og Kaj, var inviteret til at fortælle, hvad der betyder noget for dem i forbindelse med måltidet. Tv-lægen Peter Qvortrup Geisling og køkkenchef Marianne Lange var med som eksperter. Og mens debatten stod på, smurte ernæringsassistenterne Nikolaj Kølbæk og Caroline Fynbo en nærende og god frokost til Finn og Kaj, inspireret af indholdet i deres køleskab.

Vis mig dit køleskab

Det var også med snuden i Finn og Kajs køleskabe, at stand-upperen Sebastian Dorset satte gang i debatten om ældres måltider. Finn og Kajs især.

De to køleskabe kunne præstere helt almindelige dagligvarer, som ost og pølse, mælk og æg. Udsynet til grøntsager var derimod ganske beskedent.

Køleskabenes indhold blev samtidig afsættet for Finn og Kajs fortælling om, hvad de værdsatte at spise. For Finn var f.eks. en lille skarp og en sildemad om morgenen afgørende. Mens Kaj gik til den med müsli og jordbær fra haven. De var enige om at spise, hvad de havde lyst til – uden at skele til kostråd og opfordringer til at spise både grønnere og grovere.

Og det var lige i Peter Geislings ånd. Man skal bryde sig om det, man spiser. Det er afgørende for livkvaliteten. Og for at få nok at spise. Glem alt om at skrue op for grøntsagerne, sagde han.

Lysten driver måltidet

Samme pointe, at lysten driver værket, gik igen i en senere debat: ’Hvem gider spise ældremad’, der tog fat i ældremadens ufortjent dårlige ry, som flere i panelet understregede. Og filosof Jakob Birkler pointerede at det sjældent er dem, der spiser maden, der giver den et dårligt ry. Men derimod pressen eller andre, typisk yngre, der ikke har smag for ’de klassiske retter’, som Gitte Breum, chef for mad og måltider i Odense Kommune, fortalte, at ældre over 65 år foretrækker. Lad f.eks. være med at dømme i om vakuumpakket mad er uværdig. Spørg dem, der skal spise, hvad de har lyst til, og hvordan måltiderne skal være, opfordrede Jakob Birkler.

Mad kan mere end at mætte

Men der var andet end mad til ældre på spil. Forbundet deltog i debatter om ’multisygdom’, hvor politikerne blev opfordret til at tænke ernæring ind i forebyggelsen, debatter om skolemad, hvor opfordringen gik på at opfinde endnu en 'køkkenpulje' øremærket til skolemad, for 'mad kan mere end at mætte, og betydningen af det sociale måltid i skolen har værdi hele livet. Der var også en debat om robotternes komme på formandens folkemødeprogram.

Tjek forbundets facebook-side, hvis du vil vide, hvad forbundet deltog i på et folkemøde, der også i år bidrog med ny faglig viden, kontakter og netværk.

Tak for nu - og god sommer.