I 2015 skal sygefraværet i regionen være reduceret fra 5,1 til 4,1 procent, det vil sige 20 procent. Og mange arbejdspladser er godt på vej til at nå målet, fortæller Anne Sophie Hensgen, projektleder i Region Syddanmarks Koncern HR.
− Vores direktion har skærpet målet, så sygefraværet allerede skal være nede på 4,3 procent i 2013. Og de foreløbige opgørelser tyder på, at det delmål kan nås, siger hun.
Fra kontrol til omsorg
Regionens strategi mod sygefravær hedder ’Sygefravær & Trivsel 2015’ og består af to dele: systematisk opfølgning på sygemeldte medarbejdere og forebyggelse af nye sygemeldinger. Det sidste skal ske ved at styrke den generelle trivsel på arbejdspladserne.
Blandt andet er det nu et krav, at lederen har kontakt med den sygemeldte allerede på første sygedag og igen den femte og den 15. sygedag.
− Først var der visse betænkeligheder, især fra lederne. De frygtede, at medarbejderne ville føle sig mistænkeliggjort, når de skulle snakke med lederen allerede på første sygedag, men kritikken er helt forstummet. Det opfattes tværtimod som et udtryk for omsorg og interesse og et ønske om at kunne handle hurtigt, når en medarbejder har et problem, der kræver lederens hjælp, siger Anne Sophie Hensgen.
Kontakt til lederen
HR-afdelingen har set nærmere på de ti procent af regionens 25.000 medarbejdere, som var mest syge i 2011, og det viste sig, at de generelt efterlyste tæt kontakt med deres leder under deres sygdom, og at de ønskede sig en leder, der gjorde noget aktivt for dem. Derudover ville de gerne have mulighed for at vende tilbage til jobbet på en fleksibel måde i forhold til arbejdstid og -opgaver.
Tag den svære samtale
Region Syddanmark har også undersøgt, hvad ledelsen gør på de arbejdspladser, hvor medarbejderne er mest tilfredse og næsten aldrig er syge. Blandt de undersøgte arbejdspladser er køkkenet på Sygehus Lillebælt.
Undersøgelsen hedder ’Den sundeste ledelse’ og peger i samme retning:
− Et fællestræk ved arbejdspladser med mange medarbejdere uden sygefravær og høj trivsel er, at de har en tydelig ledelse, som tør gå i dialog med sine medarbejdere om sygdom og trivsel og foreslår løsninger. Det er meget vigtigt, at ledelsen ikke er berøringsangst. Derfor tilbyder vi lederne kurser og øvelsesdage i den svære samtale, siger Anne Sophie Hensgen.
Kurserne er også for tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, da samarbejdet mellem dem og lederne er vigtigt for at nå målene med den nye strategi.
Før i tiden huggede vi om det
Sygefraværet er lavt og medarbejdertilfredsheden i top i køkkenet på Sygehus Lillebælt i Vejle, der flere år før tid har nået Region Syddanmarks mål for nedbringelse af sygefraværet.
Sygefraværet blandt de 34 medarbejdere i centralkøkkenet på Sygehus Lillebælt i Vejle er under tre procent. Dermed mere end opfylder køkkenet det mål for sygefravær, som arbejdsgiveren har udstukket.
Og det er i høj grad ledelsens fortjeneste, vurderer køkkenets arbejdsmiljørepræsentant, Lene Kirstine Bundgaard.
− Vi havde tidligere meget mere sygefravær og stor personaleudskiftning. Nu er der nærmest ingen, der rejser, og sygefraværet ligger aktuelt lige under tre procent. Vi er i dag en arbejdsplads med langt større trivsel. Medarbejdertilfredsheden er høj, viser målingerne, og det afspejler sig blandt andet i et lavt sygefravær, siger Lene Kirstine Bundgaard.
Hun giver uden tøven ledelsen en stor del af æren for, at så få medarbejdere er syge, og at arbejdsglæden er stor:
− Hele kulturen og direktøren for sygehuset fortæller os, at en servicefunktion som køkkenet er med til at holde hele sygehuset sammen. Vi får indprentet, at vi er vigtige og værdsatte, og at det gør en vigtig forskel, at vi kommer på arbejde. Så vi føler vores arbejde påskønnet, og hvis man gør det, tager man ikke en pjækkedag. Vi bliver kun hjemme, når vi er syge.
Konfliktløsning ved huggeblokken
Hun roser samtidig køkkenets leder, cheføkonoma Charlotte Ancker, for at tage hver enkelt medarbejders ønsker og behov meget alvorligt. Charlotte Ancker har samtaler med hver enkelt om, hvad de gerne vil, og alle medarbejdere har fået tildelt et særligt og personligt ansvarsområde, de brænder for. Det giver stor motivation, vurderer Lene Kirstine Bundgaard.
Køkkenpersonalet arbejder systematisk med at sige det ligeud og på en ordentlig måde, når der opstår uenighed, eller en medarbejder bliver ked af noget på arbejdspladsen. Det forebygger også sygedage.
− Vi arbejder systematisk med en anerkendende tilgang, og det har haft stor gavnlig effekt. I starten brugte vi vores huggeblok, når der var behov for at stifte fred og ordne småkonflikter. Så gik de involverede ned til huggeblokken, der står lidt afsides, og fik talt sammen. I dag er det sjældent nødvendigt, fordi vi er blevet meget bedre til at tale pænt til hinanden og sige, når noget nager os, siger Lene Kirstine Bundgaard.
Tidligere var der større tendens til at finde fejl og hakke på hinanden, og det var med til at give dårligt arbejdsmiljø, stor udskiftning og mange sygedage.
FAKTA
Tegn på sund ledelse i Region Syddanmark:• Målrettet delegering. Sygefravær og trivselSyv initiativer skal nedbringe sygefraværet i Region Syddanmark: 1. Proaktiv ledelse, når en medarbejder er i risiko for at blive sygemeldt. Regionen har udarbejdet en række redskaber og vejledninger, der understøtter de syv initiativer. De kan hentes her: |
PERSPEKTIV
|