Sygehus + køkken = supersygehus

”4 ud af 6 supersygehuse skal bygges uden køkkener”. Sådan lød overskriften hos Jyllands Posten her til morgen. På trods af at være en del af den oprindelige budgettering på i omegnen af 90 mia. kroner, er der ikke længere råd til køkkener på fire ud af de seks planlagte supersygehuse, ifølge regionsrådsformand Bent Hansen.

Beslutningen går dog ikke ud over de planlagte supersygehuse i Region Midtjylland (Gødstrup) og i Nordjylland, der stadig bygges med plads i budgettet til et køkken:

”Jeg undrer mig over, at der på den måde skal gøres forskel på den behandling vi kan tilbyde patienterne, afhængig af hvilken region man bor i? Hvorfor skal borgerne i region Sjælland, Hovedstaden og Syddanmark ikke også tilbydes et sammenhængende behandlingsforløb, med fokus på en ordentlig ernæring mens de er indlagt?”, spørger formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry.

Og noget kan tyde på, at det ikke er det rigtige sted at spare. Nye undersøgelser viser nemlig at ca. 40 % af alle indlagte patienter på landets hospitaler befinder sig i ’ernæringsmæssig risiko’, og koster samfundet millioner i længere indlæggelser og hyppigere genindlæggelser.

Ingen superkøkken?

”At spare en så vital del som køkkenet væk er simpelthen dybt uansvarligt. Hvis vi fjerner køkkenerne, fjerner vi også fokus fra ernæringen, som er en vigtig del af behandlingen”, lyder det fra Ghita Parry, der fortsætter:

”Med så mange patienter i ernæringsmæssig risiko, er køkkenet og de kost,- ernærings og sundhedsfaglige i køkkenerne vigtigere end nogensinde, hvis vi skal problemet til livs. Jeg har sagt det før og jeg siger det gerne igen – man MÅ ikke undervurdere effekten af de gode måltider i behandlingsforløbet.

Et af midlerne til at kunne komme problemet med underernæring til livs, er blandt andet at kunne tilbyde de indlagte patienter en ernæringsindsats med fokus på de individuelle behov:

”Vi har netop i Kost & Ernæringsforbundet udgivet en række anbefalinger sammen med landets hospitalskøkkenchefer, der peger på vigtigheden i at opprioritere ernæringen før, under og efter indlæggelsen.”, fortæller Ghita Parry og fortsætter:

”Et hospital med tilhørende køkken vil i langt højere grad kunne tilgodese patienternes individuelle behov og kunne lave den mad patienterne efterspørger og har behov for.”

Alternative håb

I samme åndedræt som køkkenerne pludselig blev fjernet fra budgettet, lover Bent Hansen dog at se på om der ikke ved hjælp af en ’alternativ finansiering’, kan findes plads til køkkenerne alligevel. En nyhed, der glæder Ghita Parry:

”Nu ved jeg ikke hvad begrebet ’alternativ finansiering’ dækker over. Men så længe Bent Hansen holder fast i løftet om at det ikke bare bliver at udlevere brochuren fra det lokale pizzaria til patienterne, og at der bliver prioriteret et køkken i byggerierne er jeg godt tilfreds.”

Personalet på hospitalerne i Holstebro og Herning inviterede tidligere Bent Hansen til en debat om køkken eller ej på Gødstrup sygehus. Det endte med at han blev overbevist om at der alligevel var brug for et køkken på Gødstrup Sygehus, og han prioriterede 30 millioner kroner i budgettet:

”Hvis det er en debat der skal til, inviterer vi gerne Bent Hansen rundt i samtlige regioner, hvis det kan få ham overbevist om vigtigheden af at tænke køkkenerne med i de nye byggerier”

”Lige meget hvad må de økonomiske prioriteringer bare ikke gå ud over kvaliteten i den behandling vi tilbyder patienterne på landets hospitaler. Vi har et kæmpe problem foran os med de underernærede ældre og problemet bliver kun større i takt med at der bliver flere og flere ældre, så er køkkenerne virkelig det smarteste sted at spare?”, slutter Ghita Parry af.