Relateret indhold

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Tiden kalder på selvstændighed

Stadig flere unge dropper den tryghed og stabilitet, som følger med en fast månedsløn for i stedet at blive selvstændige eller freelancere. For et par år siden viste en undersøgelse fra FTF således, at 31 procent af omkring 40.000 professionsuddannede i den private sektor er selvstændige, selv om deres uddannelser overvejende er rettet mod det offentlige.

Meget tyder på, at tallet bliver endnu større. Er det et krisetegn? Er det blevet enklere at starte sit eget, eller hungrer nutidens unge efter frihed?

− Tidligere tilbød det traditionelle arbejdsmarked en større grad af sikkerhed til nyuddannede, men i dag får færre en fastansættelse i deres første stilling, så det kan virke lige så meningsfuldt at blive selvstændig eller freelancer. Man skal alligevel sælge sig selv. Samtidig føler mange sig tiltrukket af, at de kan råde over deres egen arbejdsdag og selv beslutte, hvilke opgaver de vil løse, siger konsulent Mattias Friis Jørgensen fra Kost & Ernæringsforbundet.

Iværksætteri som fag

Det er en naturlig udvikling, at flere prøver kræfter på egen hånd, vurderer lektor Michael Breum Ramsgaard fra ernærings- og sundhedsuddannelsen på VIA University College i Aarhus.

− Iværksætteri har længe været et lille, selvstændigt fag på Fødevarer og Ledelse, men det har bredt sig mere og mere til andre fag. Samtidig fokuserer vi i højere grad på entreprenørskab som mindset, siger Michael Breum.

Det sker gennem aktiviteter og projekter, hvor de studerende lærer at identificere muligheder og handler på ideer med potentiale til at give andre værdi.

− Man vågner ikke en morgen og tænker: ‘Nu er jeg iværksætter’. Man får mod på at gøre noget vildt, fordi man har prøvet noget lignende i trygge rammer, siger Michael Breum og understreger, at det ikke er et mål i sig selv, at de studerende skaber egne virksomheder.

− Det afgørende er, at de lærer at løse opgaver på nye og mere effektive måder, for man kan også være iværksætter i en eksisterende organisation ved at være den, der kommer med forslag og får tingene til at ske. Så hedder det blot ‘intrapreneurship’.

Er profilen selvstændig?

Sidst på uddannelsen arrangerer VIA University College et tværfagligt forløb, hvor hele årgangen på ernæring og sundhed arbejder med virkelighedsnære projekter. Det kan blive til konkrete produkter, andre gange til events som at præsentere festivaldeltagere for mad lavet af insekter. Op til forløbet bliver de studerende præsenteret for værktøjer til at få deres projekter i mål, og de får tegnet deres profil, så de ved, om de for eksempel er bedst til at skabe ideer eller til at få dem realiseret.

− De, der vil starte egen virksomhed, kommer et skridt foran, når de ved, hvordan de reagerer i et projekt med mange deadlines og handlinger. Vi introducerer dem også til netværk i branchen, som kan hjælpe dem, uanset om de vil starte virksomhed eller arbejde projektorienteret internt, siger Michael Breum.

Forbundet opruster med tilbud

I tråd med udviklingen prioriterer Kost- og Ernæringsforbundet indsatsen for selvstændige medlemmer. Forbundet holdt indledende netværksmøder i foråret i København og Aarhus om, hvordan man fastholder et økonomisk sikkerhedsnet, mens man får de første byggesten på plads. Og følger op med møder i efteråret med fokus på emner som onlinemarkedsføring, nem administration og at lave en blog, der tiltrækker målgruppen.

− Vi drøfter også, hvordan man prissætter sine ydelser. Det er svært, når man står på egne ben, men ved at møde andre selvstændige får man et forum at debattere i, så man f.eks. ikke sælger sig selv for billigt. Selvstændige kan arbejde med vidt forskellige faglige opgaver, men alligevel bruge hinanden til at finde svar på generelle spørgsmål som, hvordan man bogfører på en god og billig måde, og hvordan man markedsfører sine produkter og services, både via traditionelle kanaler og på de sociale medier, siger Mattias Friis Jørgensen.

FAKTA
 

Guide for selvstændige

Du har mulighed for at være selvstændig, helt på egen boldgade, eller at være tilknyttet et freelancebureau, som ansætter dig fra opgave til opgave, så du bevarer din status som lønmodtager. Læs hvad Kost & Ernæringsforbundet kan tilbyde af rådgivning mm.

www.kost.dk/freelance-og-selvstaendig

 

FAKTA
 

Netværksmøder

Kost & Ernæringsforbundet inviterer til møder om noget af alt det, man skal kunne som selvstændig:

7. september: Blog og film dig frem
9. november: Skarpe ydelser og produkter
1. februar: Bliv set og få opgaver
5. april: Regn det ud

www.kost.dk/selvstændignetværk

 

Det er egentlig slet ikke mig at være selvstændig

 

Nina Askov
47 år, selvstændig siden juli 2015
Professionsbachelor i ernæring og sundhed i 2017
Virksomhed: Buglady.dk

Hvad er det for en virksomhed, du driver?
Jeg skriver om insekter på min blog, og det danner grundlag for foredrag, undervisning og alt andet, som fremmer brug af insekter i madlavning.

Hvorfor har du valgt at blive selvstændig?
Jeg har prøvet det et par gange før − i vinbranchen og som coach og psykoterapeut. Det var slet ikke mig, for jeg brugte 95 procent af tiden på at skaffe kunder og klienter. Buglady er en hjertesag, som har udviklet sig, fordi insekter er en bæredygtig fødevareproduktion i forhold til både klima, miljø og sundhed.

Hvad er det bedste ved at være selvstændig?
At jeg selv former mit arbejdsliv og ikke skal have en idé forbi en chef. Friheden betyder også, at jeg ikke laver en produktionsvirksomhed, selv om det synes oplagt. Det er sjovt at finde på nye produkter, men de skal også lanceres, og jeg har ikke lyst til at arbejde 70-80 timer om ugen.

Hvad er de største udfordringer?
Jeg skal både være sælger, marketingschef og revisor, så jeg bruger mindst tid på det, jeg er uddannet til. Men det er præmissen for at være selvstændig.

Hvilke anbefalinger vil du give andre, som overvejer at blive selvstændig?
Uanset hvor genial en idé er, sælger den ikke sig selv, så man skal være indstillet på at arbejde benhårdt. Plus at man bør begynde ved køkkenbordet og selv finde ud af at oprette en blog og sætte sig ind i regnskabsprogrammet. Det sikrer min nattesøvn, at jeg ikke har en masse penge ude at svømme.

Hvorfor har du valgt at blive i forbundet?
Som nyuddannet har jeg brug for rådgivning, og jeg får en gratis forsikring, som jeg kan bruge, hvis jeg udvikler et produkt, som jeg bliver nødt til at trække tilbage.

 

Jeg vil skille mig ud

 

Katrine Gisiger
27 år, selvstændig siden 27. marts 2017
Professionsbachelor i ernæring og sundhed i 2017.
Virksomhed: Kognitiv kostvejledning og foredrag

Hvad er det for en virksomhed, du driver?
Jeg tilbyder kognitiv kostvejledning til kvinder, hvor jeg arbejder med de tanker og følelser, der ligger bag overspisning, yoyovægt, kontroltab og sukkertrang.

Hvorfor har du valgt at blive selvstændig?
Jeg blev tilknyttet sundhedsbloggen carrotstick.dk for to år siden, men jeg ville møde mennesker og begyndte at tilbyde kostvejledning. Jeg har selv haft to spiseforstyrrelser, angst, stress og depressive perioder, og da vi på uddannelsen i ernæring og sundhed havde om psykiske aspekter ved vægttab, gik jeg til eksamen i mit koncept om kognitiv kostvejledning. Lærere og censor sagde, at der er hårdt brug for mig, og da jeg ikke bryder mig om at være begrænset af andre, gik jeg i gang.

Hvad er det bedste ved at være selvstændig?
Det er helt sikkert friheden. At jeg kan lægge et billede af mig selv med en mavedelle på de sociale medier eller beslutte mig for at skrive en bog. Jeg bestemmer også, hvilke projekter vi skal arbejde med, når jeg snart får praktikanter fra ernærings- og sundhedsuddannelsen.

Hvad er de største udfordringer?
At jeg har svært ved at sige: ‘Nu laver jeg det her, og så holder jeg fri.’ Det første, jeg gør om morgenen, er at tage telefonen og besvare e-mail og kommentarer på de sociale medier, og pludselig har jeg arbejdet 10-12 timer uden at have besluttet mig for det.

Hvilke anbefalinger vil du give andre, som overvejer at blive selvstændig?
Man bør alliere sig med nogle, som kan hjælpe med alt det, man ikke selv kan. Jeg hyrede et firma til at hjælpe med økonomi, cvr-nummer og hjemmeside og med at få en klar retning fra start. Jeg vil ikke være endnu et perfekt ansigt, som tilbyder kostvejledning, men satser hårdt på at skille mig ud på de sociale medier ved at vise, at jeg også kan være usikker på mig selv. Når man tør det, får man hurtigt mange følgere.

Hvorfor har du valgt at blive i forbundet?
Jeg er ikke en solorytter, som vil redde verden alene. Jeg vil være med i et fællesskab og har talt med forbundet om, at vi skal arrangere workshops for andre kostvejledere, så vi kan skabe flere job inden for kognitiv kostvejledning.

 

Jeg har en masse erfaring at dele ud af

 

Birte Brorson
61 år, selvstændig siden januar 2009
Økonoma i 1982
Virksomhed: Økologisk køkkenomlægning, Øko++

Hvad er det for en virksomhed, du driver?
Jeg tilbyder økologisk og klimavenlig omlægning til professionelle køkkener og kantiner, uden at det koster mere. Det kan lade sig gøre ved at bruge kødet anderledes, lave maden fra bunden, købe frugt og grønt i sæson og reducere madspild.

Hvorfor har du valgt at blive selvstændig?
Jeg stod for økologisk omlægning af alle køkkener i Københavns Kommune i over seks år, men under en ændring i strukturen i 2009 valgte jeg en ny vej. Jeg havde en masse erfaring at dele ud af, så jeg vovede pelsen. Det er det fedeste, jeg nogensinde har gjort.

Hvad er det bedste ved at være selvstændig?
Det er friheden til at følge min erfaring og faglighed. At arbejde med økologi og madspild er meningsfyldt på den helt store klinge, fordi det gavner kloden og det giver glade medarbejdere i køkkenerne, når de får håndværket tilbage. Det giver kreativitet, arbejdsglæde og ros fra dem, der spiser maden. Jeg oplever glæden igen og igen, fordi jeg begynder forfra med nye køkkener. Det giver en enorm tilfredsstillelse.

Hvad er de største udfordringer?
Den faglige ensomhed. Jeg har ingen at spørge til råds eller til at læse mine tilbud igennem. Det har jeg måttet lære min mand op til, men det er svært at være kritisk over for sin egen udvikling, så jeg har skabt mig et netværk med folk, som også nørder i økologi.

Hvilke anbefalinger vil du give andre, som overvejer at blive selvstændig?
Det koster mange timer at være selvstændig, så familien skal være enig i, at det er det, man gør.

Hvorfor har du valgt at blive i forbundet?
For at være solidarisk. Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår for mange af mine kunder. Samtidig bakker forbundet op om økologi. Jeg holder foredrag i regionerne, så medlemskabet giver mig et netværk