Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 16/12/2020 Kost, Ernæring & Sundhed 8-2020
Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse

Tjek på lønnen

  • Sebastian List Feirup [ t e k s t ]  |  Scanpix  [ f o t o ]
    Sebastian List Feirup [ t e k s t ] | Scanpix [ f o t o ]

Hver anden dansker har oplevet at der er fejl i deres lønseddel, viser en ny Gallup-undersøgelse. Det er typisk fejl i tillæg og pension. De mange fejl er en af årsagerne til, at Kost & Ernæringsforbundet sammen med de øvrige FTF-forbund og LO én gang om året tilbyder alle medlemmer et løntjek.

En OK løn kræver en OK fagforening

Løntjekket er en del af FTF og LO’s fælles kampagne ‘Er du OK’. Kampagnen skal gøre det synligt, at det er de overenskomstbærende fagforeninger som Kost & Ernæringsforbundet, der forhandler medlemmernes løn og arbejdsvilkår.

I år fandt løntjekket sted i oktober under overskriften: ‘Stoler du blindt på din lønseddel?’.

Kost & Ernæringsforbundet tilbød medlemmerne et løntjek på tre forskellige måder; via en ‘tjek selv din løn-guide’, via mail og ved at besøge udvalgte arbejdspladser i Vejle, Slagelse og Glostrup. Ved forbundets besøg på arbejdspladserne fik omkring 100 medlemmer gennemgået deres lønsedler.

Stor interesse for løntjekket

− Vi snakker aldrig om løn på arbejdspladsen. Det kan da være, at vi engang imellem fortæller, hvis vi har fundet en fejl på lønsedlen, men det her er en god måde at få det tjekket på, sagde Lene Raymond, et af de mange medlemmer, der sagde ja tak til løntjekket i Slagelse.

Fælles for de fremmødt var et ønske om at sikre sig, at deres lønseddel er,  som den skal være, og at de får den aftalte løn og de tillæg, de har krav på.

− Jeg er mødt op, fordi jeg har været her i 25 år uden at få tjekket min lønseddel, så jeg vil lige sikre mig, at jeg får det rigtige i løn. Jeg regnede egentlig ikke med, at der var noget galt, men man ved jo aldrig, om der sniger sig en lille fejl ind, sagde Lotte Hauritz.

Mette Hansen, der har mistanke om, at der er en fejl i hendes løn, greb også muligheden for et tjek.

− Efter 11 år får jeg stadig kun min grundløn, så jeg tror, at jeg burde få lidt mere, sagde hun.

Nul fejl, men mange spørgsmål

Der blev ikke fundet fejl i medlemmernes løn i forbindelse med løntjekkene i Vejle, Slagelse og Glostrup, og det er gode nyheder for medlemmerne. Det viser, at Kost & Ernæringsforbundets tillidsrepræsentanter gør et godt stykke arbejde med at forhandle og tjekke løn.

Løntjekket gav dog anledning til at give medlemmerne gode råd om f.eks. pensionsindbetaling og om at udnytte mulighederne for at få del i lokallønsmidlerne. Medlemmerne benyttede samtidig chancen til at stille spørgsmål om alt fra barsel til sygedagpenge.

− Det er rigtig dejligt, at I kommer forbi. Jeg synes, det er fedt at mærke, at der er nogle, der er på min side og hjælper. Det var en god mulighed for at få svar på alle de spørgsmål, jeg havde, sagde Mette Højlund.

GUIDE TIL LØNTJEK
 

Lønfejl er ikke ualmindelige. Alle bør derfor med jævne mellemrum tjekke lønsedlen. Du kan få hjælp her og på Kost & Ernæringsforbundets hjemmeside.

Løntjek trin for trin

1 Find din lønseddel
I dag modtager de fleste deres lønsedler i e-Boks, så den skal du have adgang til. 

2 Hvordan forstår jeg min lønseddel?
Der findes gode guides både fra KMD og Silkeborg løn, der gennemgår de forskellige elementer på en lønseddel, og forklarer dig, hvad de betyder. Du finder dem på kost.dk.

3  Hvordan ved jeg, om min løn er rigtig?
Når du ved, hvad de forskellige dele af din lønseddel betyder, kan du beregne din løn via vores lønberegner. Du finder lønberegneren på
kost.dk.

4 Jeg tror, der er fejl på min lønseddel
Kontakt lønkontoret på din arbejdsplads og få dem til at kigge din lønseddel igennem. Hvis du ikke får en afklaring her, skal du gå til din tillidsrepræsentant, hvis du har en. Hvis problemet ikke kan løses her, kan du ringe til forhandlingsafdelingen i Kost & Ernæringsforbundet.

Info:

www.kost.dk/loen
www.erduok.dk/loentjek/

Film fra løntjek
www.kost.dk/loen

Kontakt:

Forhandlingsafdelingen
31 63 66 01 eller post@kost.dk

 

FAKTA
 

En OK-fagforening

OK-fagforeninger er forhandlingsberettigede og de indgår overenskomster med arbejdsgiverne.

•  En overenskomst er den aftale, der fastlægger den overordnede ramme for din ansættelse.
•  Overenskomster og aftaler indgås mellem OK-fagforeningerne og arbejdsgiverorganisationerne. Kost & Ernæringsforbundet forhandler gennem Forhandlingsfællesskabet, Sundhedskartellet og CO10 med arbejdsgiverne i KL, Danske Regioner eller i staten. Forbundet forhandler selv overenskomst med private arbejdsgivere f.eks. Det Danske Madhus.
•  En overenskomstaftale dækker typisk: løn og pension, arbejdstid, overarbejde og betaling af tillæg, ferie og barsel, tillidsrepræsentation, seniorordninger mv.
•  En OK-fagforening vil altid kæmpe for bedst mulige løn- og arbejdsvilkår for medlemmerne.

 

FAKTA
 

Stoler du på din lønseddel

Kost & Ernæringsforbundet kører sammen med FTF og LO en kampagne, der opfordrer medlemmerne til med jævne mellemrum at tjekke deres lønseddel.
I uge 45-46 besøgte forbundene en række arbejdspladser for at lave løntjek. Kampagnen blev omtalt i DR og i lokale medier.

Se film fra løntjekket

www.kost.dk/loen