Tjek på mål og vægt

Hvad vejer en spiseskefuld …

Et nyt stort opslagsværk fra DTU Fødevareinstituttet angiver fødevarernes mål, vægt og portionsstørrelser.

Rapporten er målrettet madprofessionelle og kan anvendes f.eks. ved beregning af madens næringsindhold.

Nye data

Rapporten rummer nye data på 850 fødevarer, f.eks. mål eller vægt for en fødevare:  et styk, en deciliter eller en spiseskefuld afhængig af, hvad det er for en vare.

Når data er nye, er det fordi fødevarernes størrelse har ændret sig. Et 'gennemsnitligt' æble vejer mere i dag end for 15 år siden.

Rå eller tilberedt

Vægten på en fødevare afhænger af, om den er rå eller tilberedt. Derfor er der vægtangivelesr for kød før og efter stegning, frugt og grønt med og uden skræl mv.

Hvor meget spiser kunderne

Portionsstørrelserne i rapporten er baseret på undersøgelser fra fødevareinstituttet. De viser den mængde mad, som en person typisk vil øse op på sin tallerken til et måltid.

Disse mål kan bruges, når det planlægges, hvor meget mad der er brug for på en buffet på arbejdspladsen, i skolen eller til andre målgrupper.