Tre kost- og ernæringsfaglige i Måltidstænketanken

Mens formand Ghita Parry var et af de fødte medlemmer af fødevareminister Dan Jørgensens tænketank, så er Charlotte Fredborg Jensen og Lone Fløe udvalgt blandt mere end 500 indstillede.

Skrev til ministeren

Det var en henvendelse til netop ministeren, der fik Charlotte med i Måltidtænketanken. Hun havde netop læst om tænketanken i avisen.
- Da jeg læste om alle medlemmerne, slog det mig: Det er bare ikke godt nok. Der var ingen almindelige mennesker. Jeg synes, det er vigtigt, at det ikke kun er professionelle madkunstnere fra København, der er med til at udforme de nye måltidsråd, siger hun. Det skrev hun til ministeren. Et par embedsfolk gjorde hende opmærksom på, at hun jo kunne nominere medlemmer til de sidste fem pladser.

- Så lod jeg altså jantelov være jantelov og nominerede mig selv. Jeg har mange tanker om børn, mad og gode råvarer. Jeg ved noget om produktion og hele sundhedsdelen. Jeg kan bruge min faglighed og erfaring til at diskutere på et andet niveau – samtidig med, at vi kan holde det nede på jorden. Det er det vigtigste, synes jeg, at rådene kan bruges af almindelige mennesker, mener hun.

Charlotte er uddannet ernærings- og husholdningsøkonom og køkkenassistent. Hun har lige har sagt sit job i Aalborg op for at finde ud af, hvordan hendes karriere skal forme sig.

Vil følge maden til bords

Lone Fløe er cheføkonoma i Åkanden i Ringkøbing-Skjern kommune. Modsat Charlotte er Lone blevet indstillet af andre. Selvom hun godt vidste, at hun var indstillet, så kom det alligevel bag på hende, at hun nu er medlem af Måltidstænketanken.
-Jeg tror, jeg er valgt, fordi jeg arbejder så intenst med lokale fødevarer. Jeg er med i Regional Madkultur Vestjylland og arbejder på, at få de 500 tons fødevarer, vores køkken tilbereder årligt til at komme fra lokalområdet. Det er et kæmpe projekt med penge fra bl.a. Erhvervs- og Vækstministeriet. Det er jo praktisk at få det hele fra en leverandør, men vi vil jo gerne kunne bruge pengene i lokalsamfundet.
Fagligheden og det professionelle værtskab fylder meget for Lone Fløe.

- Jeg drømmer jo om, at vi kost-, ernærings- og sundhedsfaglige får tilkæmpet os den – for mig at se – helt naturlige plads, det er, at følge maden helt til bords. Lige nu laver vi maden og så tager eksempelvis plejepersonale over. Det er ikke fordi, de ikke gør det godt. Men de har ikke vores viden og kompetencer. De kan ikke lave den kostfaglige opfølgning. De kan ikke skabe de rammer om mad og måltider, som vi kan, siger køkkenlederen.

Der er 25 medlemmer af Måltidtænketanken. Den leverer i følge planen sine anbefalinger i foråret 2015. Første møde foregår i slutningen af oktober.

Kilde