Udbudsregler hindrer lokale indkøb

Udbudsregler er en hindring

De offentlige køkkener vil gerne handle lokalt og bæredygtigt. Og også fødevareministeriet tilskynder til lokale indkøb ved at støtte omlægningen til økologi. Men de gældende udbudsregler arbejder i den stik modsatte retning. Det siger cheføkonoma Lone Fløe fra Ringkøbing-Skjern Kommune og leder af kommunens indkøb Jette Delfs Clausen til Kost, ernæring & sundhed. Ringkøbing-Skjern Kommune ville gerne, men ikke har mulighed for at handle mere lokalt.

Og i dag i Politiken fortæller Mona Carøe Jensen, cheføkonoma på Regionshospitalet i Randers, at hospitalet netop er blevet en del af en kæmpe indkøbsaftale, der dækker flere regioner.

- Udbudsmaterialet tilgodeser ikke vores behov for økologiske råvarer, som dækker 75 procent af vores produktion, og aftalen har gjort det sværere for os at handle lokalt, siger hun.

Endnu sværere

Og det ser ud til at kunne blive endnu vanskeligere. Netop nu pønser SKI, Statens og Kommunernes Indkøb, på at lave et kæmpemæssigt, landsdækkende udbud for alle kommuner.

- Udbuddet vil reducere konkurrencen i leverandørkæden, fordi kun meget få leverandører kan være med, siger Rikke Thorøe Grønning, der er foodservice-koordinator i Økologisk Landsforening. Og udbuddet vil derfor modarbejde de offentlige køkkeners arbejde med omlægning til økologi.

Taskforce modarbejdes

Fødevareministeriet har ellers netop investeret 16 mio. i en offentlig-privat taskforce, Kloge Fødevareindkøb, som Madkulturen står bag. Taskforcen skal hjælpe indkøberne i de offentlige køkkener med at handle flere lokale og økologiske råvarer uden at komme på kant med reglerne om EU-udbud.

Et landsdækkende udbud vil modarbejde taskforcens indsats og være endnu et benspænd for lokal handel og økologiske varer i de offentlige køkkener.

 

Kilde