Udportionering

Efter maden er fremstillet i køkkenet, skal der foregå en udportionering. Dette kan foregå i større eller mindre portioner. Skal maden serveres for hjemmeboende pensionister, vil det oftest være en central udportionering. Leveres maden til et modtagerkøkken er der tale om decentral udportionering.

Central portionering

Her udportioneres maden til den enkelte bruger i køkkenet fx i 3 rums bakker. Herefter distribueres maden til brugeren. Maden kan være varm, kølet eller på frost ved afgangen fra køkkenet. Undervejs til brugeren kan maden opvarmes i specielle vogne, og kan dermed være klar til servering ved ankomst. Maden varmholdes, køles eller fryses inden den skal distribueres til brugeren.

Ved varmholdt produktion transporteres maden i varmeisolerede vogne eller kasser fra køkkenet til afdelingen eller brugeren.

Decentral portionering

Ved decentral udportionering forstås mad, der produceres i køkkenet, udportioneres i gastronormkantiner eller lignende, og herefter distribueres videre. Modtagerkøkkenet er ansvarlig for færdigbehandling af maden. Decentral udportionering anvendes både ved varmholdt, køle og frostproduktion.