Undervisningsmateriale om underernæring

Underernæring er et overset samfundsproblem, som kan håndteres med tidlig opsporing og indsats. I ældrepelejen skønnes godt 60 procent af borgerene at være i fare for at blive underernærede. 

Derfor har vi været med til at udvikle et undervisningsmateriale, der giver frontmedarbejderne i hjemmeplejen viden om, hvad de kan gøre, og hvor de kan søge faglig støtte, når de møder en borger, som er i risiko for at blive underernæret.

De to små film ses her: 

  1. Hold øje: Den ene film beskriver 9 ting, man som medarbejder skal holde øje med bl.a. ikke-planlagt vægttab over ét kilo, synkebesvær og manglende appetit.
  2. Sæt ind: Den anden film fortæller, hvad man som frontpersonale kan gøre, når man observerer, at en ældre borger er underernæret eller i risiko for at blive det.

Hurtig opsporing og indsats

Underernæring har store konsekvenser for ældres fysiske, psykiske og sociale funktionsevne, trivsel og livskvalitet. Derfor gælder det om hurtigt at kunne spotte, hvornår det begynder at gå ned ad bakke med kostindtaget og sætte ind med en forebyggende indsats.

- Vi har lavet filmene til frontpersonalet, så vi sikrer, at det ikke skrider med kosten hos ældre i eget hjem. Frontmedarbejderne skal vide, hvornår de selv kan sætte ind med en indsats, og hvornår de skal tilkalde en kommunal kostkonsulent, siger Lene Toft Johansen, konsulent i Kost & Ernæringsforbundet.

Parterne bag

De to film er en del af projektet Fremfærd Ældre, ”Kost og ernæring” som består af samarbejdsparterne: KL, Sundhedskartellet, Kost & Ernæringsforbundet og FOA. De to undervisningsfilm er afprøvet i tre projektkommuner: Vordingborg, Kalundborg og Odder.