Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Ung til ung giver god kontakt

  • Jeannette Ulnits [ TEKST ] Ty Stange [ FOTO ]
    Jeannette Ulnits [ TEKST ] Ty Stange [ FOTO ]

55 procent flere medlemmer blandt unge studerende er det foreløbige resultat, siden Kost & Ernæringsforbundet i august sidste år ansatte to studenterambassadører. Målet var 25 procent flere om året, så de to ambassadører har sammen med forbundet gjort det rigtig godt.

− Vi ligger lunt i svinget, siger ambassadørerne Helle Friis fra VIA i Aarhus og Simone Appel fra Metropol i København.

Ansættelsen af de to ambassadører er et led i forbundets ønske om en ny og mere rummelig struktur. Ved siden af uddannelsen til professionsbachelorer arbejder de hver 15 timer om ugen i Kost & Ernæringsforbundet. Her planlægger de i samarbejde med interne konsulenter arrangementer og events for deres medstuderende på uddannelsesstederne, hvor de samtidig får en snak om fagforeninger med unge studerende.

Kontante fordele trækker

Unge går efter et professionsfællesskab, når de melder sig ind i et forbund. Det viser tidligere undersøgelser fra FTF og LO. I Kost & Ernæringsforbundet gælder det dog primært for unge sidst i uddannelsesforløbet, siger ambassadørerne. De nye studerende bliver derimod motiveret af forbundets kontante medlemsfordele, såsom gode priser på forsikringer. Deres gæt er, at omkring en tredjedel af de studerende melder sig ind for at deltage i et arrangement.

Ifølge FTF's hidtil største undersøgelse mener fire ud af fem unge, at det er nødvendigt at være med i en fagforening. Men erfaringen er også, at unge ikke melder sig ind af sig selv.

− Det kan være en udfordring, at de unge ikke ved, hvad en fagforening og en a-kasse er. Som ambassadører får vi fat i de unge studerende. Vi kommer ud, hvor de er, og fortæller, hvordan det faglige fællesskab fungerer. Når de forstår, hvad en fagforening laver, og hvordan overenskomsterne sikrer ordentlige vilkår for løn og arbejde, bliver de motiveret til at melde sig ind, mener Helle Friis.

Overenskomstfortællingen har høj prioritet

Derfor fortæller hun og Simone Appel også som noget af det første, at Kost & Ernæringsforbundet forhandler overenskomster.

− Det er unikt for vores forbund at forhandle løn og arbejdsvilkår for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige. Når studerende spørger, hvorfor de skal vælge os frem for de gratis fagforeninger, er et af hovedargumenterne derfor overenskomsterne.

− Vi skal ud på et jobmarked, hvor arbejdsgiverne ikke nødvendigvis ved, hvilke kompetencer vi har. Derfor er det særligt vigtigt for os at have en overenskomst, så det ikke bliver arbejdsgiverne, der skal sætte niveauet for vores løn, arbejdstimer, hvornår på døgnet timerne skal lægges, barsel, pension og så videre.

− Kost & Ernæringsforbundet ved alt om vores fag og profession og gør en masse for at synliggøre, hvad vi kan. Så vi får meget for pengene, når vi støtter dem, der forhandler vores vilkår, mener de.

Sætter ansigt på forbundet

Første gang, de studerende møder Helle Friis eller Simone Appel, er i studiets første uge.

− Mange unge har et fjernt forhold til, hvad en fagforening er, så vi forklarer, at Kost & Ernæringsforbundet er vores fagforening, og FTF-A er a-kassen − og hvad forskellen er. Det handler om at plante et frø og sætte ansigt på forbundet for de studerende, så det ikke er så fremmed for dem, siger de to ambassadører.

Som studerende er kontingentet overkommeligt. Man får netværk, rådgivning, fagligt fællesskab, sparring på ansøgninger, mulighed for at møde andre studerende, rabatter på f.eks. studiebøger, rejser og forsikringer. Derudover modtager man fagbladet Kost, Ernæring og Sundhed, fortæller Helle Friis. Eksempler på netværksskabende tiltag er arrangementer, hvor studerende medlemmer potentielt kan møde lederne af de virksomheder, de finder interessante. Der er også mulighed for at deltage i events og arrangementer i ens region og ad den vej udvide sit faglige fællesskab.

Et tilbud om ‘talentudvikling’ til nyuddannede uden job er også en mulighed. 

− Gennem virksomhedspraktik og kursusdage i ledelsesstil, arbejdsvilkår og innovation lærer professionsbachelorer i Ernæring og Sundhed, hvordan de kan bidrage til samarbejdet med f.eks. sygeplejersker og ernæringsassistenter, og hvordan de ‘sælger sig selv’ til arbejdsgiverne, tilføjer Simone Appel.

Tryghed og faglig stolthed

Det er almindeligt kendt, at professionsbachelorer i Ernæring og Sundhed skal kunne ‘opfinde sig selv’ over for arbejdsgiverne, der typisk ikke ved, hvad de kan. Selv om studerende kender de vilkår fra starten, kan de godt blive usikre − især når der er politiske stramninger som f.eks. et uddannelsesloft på tapetet, fortæller Simone Appel.

Selv er hun tryg ved uddannelsens mange forskellige muligheder.

− Der er studerende, der frygter, at vi uddanner os til arbejdsløshed. Jeg prøver at fjerne ængstelsen ved at fortælle, at forbundet kæmper for at vise, at vi har et bredt felt af kompetencer og kan tage mange typer af job, og at forbundet i øvrigt har en lang række tilbud, der handler om at gøre os trygge i vores profession og stærke i at sælge os selv, siger hun.

− Overordnet handler det om at formidle, at forbundet arbejder hårdt på at sikre de bedste løn- og arbejdsvilkår, udvikler vores profession og er med til at skabe en faglig stolthed, siger hun.

AKTUELT
 

Workshop

Studenterambassadørerne inviterer til en workshop i præsentationsteknikker
den 28. marts i København.

Teknikkerne kan bruges ved din næste faglige præsentation, eksamen, praktik- eller jobsamtale. Og handler blandt andet om sprog og kropssprog,

www.kost.dk/kurser – 28. marts

Unge og fagforeninger

Unge vil have fagforeninger med mening (2013)
Unge vil gerne organisere sig fagligt (2012)
Unge vil gerne fagforeninger (2011)
www.ftf.dk/aktuelt

 

FAKTA
 

Simone Appel og Helle Friis

er begge sidst i deres uddannelsesforløb på henholdsvis Metropol i København og VIA i Århus. De har hvert deres speciale i Ledelse, Fødevarer og Service samt Sundhedsfremme, Forebyggelse og Formidling.