Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Unge arbejder på at skabe en stærk faglig profil

Kost, Ernæring & Sundhed har spurgt fire ’ungdomscampere’, hvorfor de har valgt faget, hvad de vil med det, og hvordan faget kommer til at stå stærkere.

Kathrine K. Welling

23 år og professioncbachelorstuderende på Metropol i København, speciale i ledelse, fødevarer og service.

− Det allervigtigste for mig er at fremme sundheden og forebygge. Det kulinariske er meget vigtigt. Maden skal være lækker og sund for at skabe lyst til den sunde mad. I det hele taget skal man leve sundt, så motionen er også vigtig, men jo ikke en direkte del af det, jeg beskæftiger mig med.

− Jeg kunne godt tænke mig at have en konsulentvirksomhed, der hjælper kantiner til bedre sundhed. F.eks. gennem et forløb, hvor jeg analyserer situationen, kommer med løsninger, underviser personalet og prøver at holdningsændre. Det kunne være meget spændende. Og jeg er god til at analysere min målgruppe og nå de mål, vi sammen har sat. Og til at kaste min kreativitet ind i de metoder, man skal bruge for at nå sine mål.

− Ungdomscampen er et godt initiativ. Jeg er her for at styrke mit netværk og få et bredere kendskab til de andre faggrupper, videndeling er vigtigt. Og så er jeg her for at booste min faglighed.

Jacob K. Mittelman

40 år og ernæringsassistentelev på Rigshospitalet, København

− Jeg har tidligere været i lære som kok, men synes, der var en dårlig omgangstone i køkkenet. Jeg blev simpelthen dårligt behandlet. Men nu, efter snart to år, ved jeg, at jeg har fundet den rette hylde. Uddannelsen giver mig mulighed for at lave mad til forskellige typer eller grupper og målrette maden efter deres behov. Jeg bliver ekspert i korrekt ernæring.

− Jeg kunne godt tænke mig at blive mellemleder i et stort, privat firma, der plejer og passer deres ansatte − også med en fantastisk kantineordning. Jeg vil lave maden fra bunden og bruge kniven til råvareforarbejdning, ikke til at skære frostposer op med.

− Det her fag var tidligere et kvindefag og halter lønmæssigt efter traditionelle mandehåndværk. Der mangler desuden rigtig meget synlighed. Folk kender ikke ernæringsassistenter. Det skal vi gøre noget ved gennem kampagner og på internettet, lave mad på gader og stræder. Være til stede.

− Vores største aktiv er at bevare vores faglige stolthed, lave exceptionel god mad, der pirrer alle sanser. På trods af små budgetter.

− Jeg kom på ungdomscamp for at netværke. For at være synlig og for at bakke op om projektet.

Helena Osbæck Jensen

21 år og professioncbachelorstuderende på University College Sjælland, speciale i klinisk diætetik

− Min store interesse rent fagligt er sundhed, især på sygehuse. Vejledning af syge. at se det enkelte menneske og optimere kosten til medicinen og sygdomsforløbet og dermed forbedre eller fremskynde hele forløbet. Derfor er det min drøm at blive klinisk diætist på et sygehus.

− Tværfagligt samarbejde er vigtigt i sådan et forløb mellem læger, sygeplejersker og ernæringsassistenter og sådan nogle som mig. Og det er desuden også vejen til mere synlighed for vores fag. Gennem tværfagligt samarbejde får de andre faggrupper øjnene op for, hvad vi kan.

− Jeg er selv fagpolitisk aktiv og mener, at vi på det sundhedsfaglige område står stærkere gennem en fælles indsats og tværfaglighed.

− Det er også grunden til, at jeg er her − at møde de andre faggrupper og forstå, hvad vi hver især kan, så vi kan samle indsatsen. Det er virkelig synd for dem, der ikke var med!

Kirsten Gaarde Sørensen

20 år og ernæringsassistentelev på Lysbro Plejecenter i Silkeborg

− Jeg kan godt lide at lave mad, at udfordre mig selv. Mit specielle talent er sensorikken: Hvordan maden ser ud og smager. Jeg kan lide at eksperimentere, som forleden med kartoffelmos med citronsaft og -skal.

− Mit yndlingsjob vil være ét, hvor jeg kan arbejde med anretning og madens sensorik. Og jeg vil gerne være del af et team, hvor man coacher og respekterer hinanden både fagligt og som person.

− Vores fag har brug for meget mere pressedækning, feks. er DM for ernæringsassistenter et godt event. Og der er brug for mere oplysning om sundhed, og hvad vi kan på det felt.

− Jeg er på ungdomscamp for at få et netværk og for at møde de forskellige retninger indenfor faget. Og så elsker jeg at møde nye mennesker.

FAKTA

3.000 er aktuelt i gang med en kost- og ernæringsfaglig uddannelse:

2.300 professionsbachelorstuderende i ernæring og sundhed

35 ernæringsteknologstuderende

576 ernæringsassistentelever, heraf

37 ernæringshjælperelever.

 

PERSPEKTIV

En stærk profession 

Kost & Ernæringsforbundet arbejder i år og næste år på et professionsprojekt, der skal:

• Give kost- og ernæringsfaglige et fælles fundament og et fælles sprog

• Styrke kost- og ernæringsfagliges roller i det tværfaglige samarbejde

• Sikre professionens synlighed

• Etablere partnerskaber, der sikrer fagets udvikling

• Sikre og synliggøre jobmuligheder

• Sikre kompetenceudvikling og videndeling
Medlemmer og samarbejdspartnere inddrages i projektet gennem en række fokusgrupper og interview.