Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

At være en enmandshær

  • Tina Juul Rasmussen   [ t e k s t ] │ Kissen Møller hansen  [ f o t o ]
    Tina Juul Rasmussen [ t e k s t ] │ Kissen Møller hansen [ f o t o ]

Brian Pedersen kan ikke få det til at hænge sammen: Hvordan skal han og hans kolleger i Aarhus Kommunes daginstitutioner få hævet økologiprocenten til 90 uden flere hænder eller penge, og uden at nogen skal gå ned på grund af det?

− Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg er en stor fortaler for økologi, jeg har selv guldmærket. Men at forlange, at alle daginstitutioner, hvor vi typisk står alene i køkkenet, skal op på 90 procent økologi, mens kommunens andre køkkener kun skal nå 35-75 procent, forstår jeg ikke. Vi er nødt til at købe flere uforarbejdede råvarer hjem, som tager længere tid at håndtere, for at få pengene til at række. Men vi får ikke flere ressourcer til det, så vi må bare løbe hurtigere. Så kan man godt få lyst til at sige sin mening højt.

Og det gør Brian Pedersen. Faktisk var det derfor, han i foråret endte med at tage kasketten på som tillidsrepræsentant for de 38 institutioner i kommunen, som har personale organiseret i Kost & Ernæringsforbundet.

− Jeg syntes, det var for dårligt, at vi ikke havde en tillidsrepræsentant, fordi vi går alene i køkkenerne med de problemer, der kan opstå. Som kostfagligt enesvarlig er du en hær på en, der står for alle funktioner og processer − fra indkøb til oprydning. Så jeg stak snuden frem på et køkkenledermøde − og blev valgt. Og jeg vil gøre, hvad jeg kan for at sikre de bedst mulige vilkår på fællesskabets vegne.

Skal bidrage til fællesskabet

Brian Pedersen er klar over, at han befinder sig på øretævernes holdeplads. Derfor har han det godt med at være tillidsrepræsentant.

− Ikke alt, der foregår rundt omkring, er retfærdigt, og jeg er drevet af en stærk retfærdighedssans og vilje til at søge indflydelse. Og så er det godt at være sikret som TR.

Ud over dialog med både kolleger, politikere og embedsmænd om økologi har Brian Pedersen en anden kæphest:

− Der er over 60 institutioner i kommunen, som gør brug af vores overenskomst, men kun 38 tæller medlemmer af Kost & Ernæringsforbundet. Så jeg har tænkt mig, at jeg skal ud på en hvervekampagne og besøge de resterende. Jeg mener, at man skal bidrage til fællesskabet.

Der bliver lyttet

Man skal imidlertid ikke være matematikprofessor for at regne ud, at et fuldtidsarbejde og betjening af medlemmer på 38 forskellige institutioner ikke hænger sammen.

− Nej, jeg kan ikke nå ud til alle. Jeg gør det, så godt jeg kan. Jeg har fået en pulje på 156 timer årligt til mit TR- arbejde. Den skal revurderes om et år. Og jeg har en vikar, jeg kan indkalde til mit køkken, og så bruger jeg ellers timer om aftenen på at skrive mails, deltage i arrangementer osv. Jeg prøver virkelig at synliggøre mig, fordi jeg mener, at der har manglet en til at samle meningerne og gå videre med dem. Og jeg ved, at der bliver hørt efter, når jeg som TR siger noget. Jeg har fået en plads i HMU (Hoved-MED-udvalget, red.), hvor jeg møder folk og skaber netværk. Og det er svært at sidde vores meninger overhørig længere oppe i systemet.

BLÅ BOG

 

Brian Glenn Pedersen

39 år

Kostfagligt eneansvarlig i daginstitutionen 2-Kløveren i Viby ved Aarhus siden 2012. Tillidsrepræsentant for 38 daginstitutioner i Aarhus Kommune. Uddannet detailslagter i 2000 og procesteknolog AK i 2008.

MIN HVERDAG

FAMILIESVØMNING: med min kone og vores to døtre på fem og otte år. Det giver sammenhold og motion, og børnene lærer at svømme.

FOTO: jeg er en glad amatør og med i taselvfoto.dk, hvor vi laver eventfotos. Det er fedt at lave 800 billeder og se, at de tre er lige i skabet.   

MADBLOGGEN ‘TILMINEPIGER’: har jeg lavet for at give glæden ved mad og madlavning videre til mine døtre.

HAVEN: vi bor på landet og har 10.000 m2. Der skal slås græs og klippes hæk. Det må godt lugte af benzin, så jeg har både kædesav og havetraktor.  

MIN SMARTPHONE: jeg er dybt afhængig af sociale medier − Facebook, Twitter og Instagram. 80 procent af det, jeg lægger op, er mad-relateret, men jeg er også engageret i mit lokalområde.