Relateret indhold

Christine Bille Nielsen  [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov   [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Månedens opskrift: Saltede citroner
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Flere skal tage mere uddannelse
Mette Jensen   [ TEKST ] iStock [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/12/2020 Høj på tilfredshed
Tina Juul Rasmussen  [ TEKST ] Henrik Frydkjær [ FOTO ]
Fagbladsartikel 15/12/2020 Her er borgerne i sikre hænder

Vand ødelagde min drøm

  • Jeannette Ulnits   [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
    Jeannette Ulnits [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]

Brændende røde hænder og underarme, revner i huden mellem fingrene, konstant dunken og prikken i huden samt brandsårsagtige smerter. Sådan har Lichette Andersens hverdag været, siden hun blev sygemeldt for knapt et år siden på grund af overfølsomhed over for vand − en eksemform, der hører under kategorien kontakteksem.

I januar 2017 startede hun på grundforløbet i uddannelsen til ernæringsassistent og fik seks måneder senere en elevplads i køkkenet på Gadkjærgaard Daginstitution & Kursuscenter. Men halvvejs i uddannelsen satte et voldsomt udbrud af kontakteksem en brat stopper for hendes drøm om at blive ernæringsassistent.

Udviklede eksem på fem dage

Det gik stærkt i køkkenet, når de i alt tre medarbejdere hver dag lavede mad til 80 børnehavebørn og mindst 20 kursusdeltagere. Arbejdet bestod blandt andet af klargøring af store mængder grøntsager samt rengøring og opvask. Alle havde våde hænder omkring fem timer dagligt, forklarer hun.

− Vi tænkte ikke over at bruge handsker og talte aldrig om det. En dag først på året begyndte huden mellem mine fingre pludselig at revne og gøre ondt. Efter tre dage havde det spredt sig, og jeg havde rødmen ti cm op af underarmen. Smerten var så uudholdelig, at jeg måtte sygemelde mig og gå til læge.

Testen hos hudlægen viste et udbrud af kontakteksem. Lægen anmeldte det i februar som en arbejdsskade, og Lichette Andersen kontaktede forbundet for at få hjælp til kontakten med Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Påvirket hver dag

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vurderede graden af mén til at være under fem procent. Det betyder, at Lichette Andersen ikke kan få erstatning for sin arbejdsskade.  Det er både forbundet og den tidligere ernæringsassistentelev utilfreds med. Så Kost & Ernæringsforbundet har anket sagen og Lichette Andersen håber på en ny vurdering med en højere procentsats.

− Jeg er hver dag påvirket af eksemet, så det er uforståeligt, at mén blev vurderet så lavt. Der er dage, hvor jeg ikke engang kan gå i bad. Hver eneste dag skal jeg planlægge og økonomisere med min omgang med vand, f.eks. har jeg sammen med lægen regnet ud, at jeg højst må vaske hænder otte gange dagligt.

Til trods for at Lichette Andersen har taget alle skånehensyn i ti måneder, har hun ikke fået ro i sit eksem. Derfor regner hun ikke længere med, at det bliver bedre.

− Jeg har konstant svie, kløe og brændende smerter og må tage smertestillende piller og bruge medicinsk creme for at holde det ud. Jeg kan hverken gøre rent eller lave mad og er afhængig af hjælp fra min søn og min kæreste.

Lichette Andersen kender ikke sin fremtid på arbejdsmarkedet. Hun havde ingen plan B, men begyndte i sommer at læse HF Enkeltfag − måske med henblik på senere at læse videre til Procesteknolog med fødevarekendskab.

− Det har altid været ernæringsassistent, jeg ville være. Det har været et kæmpe slag i ansigtet at miste min faglige identitet, men eksemet gav mig intet valg, siger hun.

GUIDE

Arbejdsskade under uddannelse

Hvis du er under uddannelse, vil du normalt ikke være omfattet af arbejdsskadeloven. MEN der er situationer, hvor loven gælder.

Anmeldelse af arbejdsskaden

Du eller din læge skal anmelde arbejdsskaden til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

•  Det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen), der afgør, om skaden lever op til arbejdsskadelovens regler for sammenhæng mellem skade og arbejde.

•  Hvis skaden anerkendes som en arbejdsskade er det også Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der afgør, om du har ret til erstatning, og hvor stor erstatningen skal være.

•  Erstatningen afhænger blandt andet af i hvor høj grad, du har mén af skaden. I artiklen om Lichette Andersen, side 14, er mén afhængig af, hvor stor en del af kroppen eksemet dækker, hvor generende eksemet er for arbejdsevnen og hyppigheden af udbrud.

Info:

Læs mere om arbejdsskadeloven, og hvornår du er omfattet af loven:
www.aes.dk − ‘arbejdsskadelov og uddannelse’

Du kan selv beregner dit mén, og hvilken godtgørelse der eventuelt kan gives:
www.aes.dkménberegner

Kontakt:

Kost og Ernæringsforbundet kan hjælpe med at anmelde skaden og eventuelt anke afgørelsen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
post@kost.dk
31 63 66 00