Kostkonsulent Marie Nerup Mortensen kan efter eget udsagn være en pestilens for kollegaerne på Aalborg Universitetshospital. Hun bider sig nemlig fast, når hun får en ide, og venter ikke på at blive inviteret med i samarbejder, men skaber dem selv.
− Jeg går selv ud og banker på døre og indbyder til samarbejde med andre faggrupper på og uden for hospitalet. Det virker. Mange vil gerne samarbejde, men køkkenet skal selv være udfarende, siger hun.
Og udfarende kraft besidder hun selv i rigt mål. Faktisk kan hun næsten ikke sidde stille. Gennem sine ti år som kostkonsulent har hun taget et hav af initiativer − alle med det mål at sikre, at ernæring bliver prioriteret som en central del af behandlingen.
− Det er ikke nok at lave mad efter kostrådene, og ansvaret stopper ikke ved køkkendøren. Det er hjerteblod for mig, at maden på et hospital skal gøre en forskel for patienterne. De er syge og har ikke et alternativ til vores mad.
For patienternes skyld
Marie Nerup Mortensen er uddannet ernærings- og husholdningsøkonom og har taget en master i humanistisk sundhedsvidenskab sideløbende med jobbet som kostkonsulent.
− Jeg har fået lov til hele tiden at erhverve ny viden, og det er helt afgørende for, hvor jeg er i dag. Krydsfeltet mellem ernæring og det humanistiske rummer mange værdifulde løsninger til gavn for patienterne, siger hun.
Ideer til forbedringer praktisk talt springer ud af hovedet på Marie Nerup. I så stort omfang at hun konstant har en blok på sig for at nedfælde de vigtigste. Men de vækker ikke altid udelt begejstring, erkender hun.
− I køkkenet klapper de ikke altid i hænderne. Det er en udfordring at kombinere udvikling med daglige drift. Men hvis ideen er god, helmer jeg ikke, før den er realiseret, og jeg forsøger altid at involvere flere faggrupper. Tværfaglighed er afgørende for at lykkes.
Tror på det umulige
Formelt er hun tilknyttet køkkenet, men rene køkkenprojekter flytter sjældent meget, er hendes erfaring. Hun har derfor et tæt samarbejde med både køkkenets ledelse, læger, sygeplejersker og hospitalsledelsen. Og hun går gerne til eksterne aktører for at søge økonomisk finansiering, hvis hospitalet ikke selv kan overkomme et projekt. Desuden ser hun det som en af sine fornemste opgaver at være bindeled mellem køkken og afdelinger.
Jobbet som kostrådgiver kræver mod til at stikke næsen i alt muligt og tro på, at det umulige er muligt, vurderer Marie Nerup. Og som udøver af ekstremsport, triatlon, maratonløb og ironman, er hun flere gange lykkedes med det umulige.
Selv om hun ikke har tid til at dyrke sin passion for ekstremsport i samme grad som tidligere med to børn under tre år, cykler hun 25 km hver vej til og fra jobbet, og et par maratonløb og et natløb tværs over Jylland skal der være plads til, siger hun. Idestrømmen stopper ikke, mens hun løber. Men de lange løbeture hjælper hende til at strukturere ideerne.
BLÅ BOG
|