Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Vi blander os på den gode måde

– Hva’ det lune i dag? Den ældre mand bevæger sig hurtigt rundt i køkken-alrummet.

– Kig i panden, lyder det fra ernæringsassistent Jonna Rasmussen, der er ved at lægge sidste hånd på dagens frokost.

– Det er kartofler. Ku’ du ikke lugte det? Spørger Jonna Rasmussen, men beboeren er allerede et andet sted – fysisk og mentalt.

Her på stueetagen på det socialpsykiatriske bosted Sønderparken i Hornsyld tilbereder Jonna Rasmussen mad til ni beboere, mens køkkenleder Tove Jacobsen serverer for 10 på førstesalen.

Mad er en del af behandlingen

Jonna Rasmussen og Tove Jacobsen har høje ambitioner om at bidrage til sundere kostvaner hos beboerne. Det passer med stedets politik – Sønderparken har en formuleret kost- og motionspolitik, som beboerne bliver præsenteret for, før de flytter ind. Desuden følger der med psykisk sygdom ofte et mere inaktivt liv med risiko for livsstilssygdomme, visse typer medicin påvirker sultcenteret og kan øge vægten. Og endelig bliver det stadig mere anerkendt, at hjernekemien påvirkes af madvalget, og at sund mad er vigtig i forhold til f.eks. depression og skizofreni.

Indblanding med pli

– Vi vil blande os på en god måde. Det synes jeg er vores pligt. Alt andet er svigt. Vi skal motivere. Men det er jo voksne mennesker, så det usunde skal ikke være forbudt. Så presser vi jo bare beboerne til at gå op og købe i butikkerne, forklarer Jonna Rasmussen.

Respekten er afgørende for hende, og helt nødvendig på et sted, hvor selvbestemmelse og brugerinddragelse er i højsædet. Beboerne på Sønderparken har egne lejligheder med eget køkken, men flertallet vælger alligevel at betale for maden.

Hvad der spises i lejlighederne er derimod – i princippet – op til den enkelte.

– Jeg ser selvfølgelig store sodavand og chipsposer, og måske spørger jeg, om det nu var smart at købe. Nogle lytter – og glemmer det måske igen.

Jeg kan også godt finde på at opfordre til, at chips’ene tages med ind i lejlighederne, så de ikke frister andre, siger Jonna Rasmussen.

I øjenhøjde med beboerne

På førstesalen er frokosten næsten klar, og beboere strømmer til. Annette (der ønsker at være anonym) hjælper ofte til i køkkenet som led i sin behandlingsplan. Det håndgribelige, jordnære arbejde hjælper hende til at få ro på tankerne. Og hun er glad for maden.

– Jeg kan godt li’, at Tove ordner, regerer og bestemmer. Det er godt for os, og det har jeg det trygt med. Jeg kan ikke selv finde ud af det med sund mad. Tidligere havde jeg styr på kostpyramiden, men den er jo lavet om, så nu er det slet ikke til at finde ud af.

Mens Tove Jacobsen får det sidste på anretterbordet, fortæller hun om den særlige rolle, man får som kostfaglig i et åbent køkken midt i beboernes hjem.

– Jeg ved ikke – og skal ikke vide - noget om beboernes sygdom, medicin eller penge. Men jeg kan snakke almindeligt med dem, og jeg tror, det får dem til at åbne op og giver mig en mulighed for at snakke med dem om deres madvaner.

De kan mærke, at de har det bedre, når de spiser ordentligt. Men det er svært at holde fast i gode vaner, når man er psykisk syg, tilføjer hun, og Jonna Rasmussen fortæller, at en beboer har bedt hende sige til, hvis han kommer til at tage for meget for sig af retterne.

– Så går jeg lige hen til ham og hvisker. Man kan jo godt glemme, hvor meget man har taget .

Stedets kostpolitik

Sønderparkens kost- og motionspolitik betyder, at alle medarbejderne har fokus på blandt andet maden, så der er masser af tværfaglig opbakning og sparring at hente ikke mindst hos stedets trivselskonsulent og hos forstanderen.

– Vi skal sørge for, at de basale ting som mad og søvn er i orden. Hvis ikke vi gør det, hvordan skal vores beboere så kunne arbejde med sig selv i forhold til social træning og andet, siger forstander Judith Petersen, der derfor opfordrer hele sit personale til at have mod til at sætte ord på sundhedsproblematikkerne – for eksempel når en beboer skal tabe sig eller måske er tru- ende nær en behandlingskrævende diabetes 2.

– Medarbejderne skal tro på det, ha’ gejst, gå foran. Og så skal det være med gefühl. For stort pres er både uetisk og giver fagligt tilbageslag. Så blokerer beboerne simpelthen, siger hun.

Kost- og ernæringsfaglig rollemodel

Trods det solide kostfokus, skal der alligevel af og til holdes fast - f.eks. når der går for meget hygge og kagebagning i det.

– Vi er selvfølgelig ikke et hak bedre selv som personale, når det gælder usunde madvaner. Derfor er det nødvendigt hele tiden at genopfriske kostpolitikken. Når jeg træder ind af døren her, hænger jeg mit personlige jeg i garderoben. Vi skal være rollemodeller, så her er det mit fag, der skal afspejle sig, slår Jonna Rasmussen fast.

FAKTA

Kost og psykisk sygdom

Bostedet Juvelhuset har samlet eksisterende forskning om sammenhængen mellem kost og sindslidelser i rapporten ’en tur i det grønne’. rapporten opsummerer følgende hovedpunkter.

• Spiser man tilstrækkeligt med flerumættede fedtsyrer, er der mindre risiko for at udvikle skizofreni. Tilskud af omega 3 styrker opbygningen af hjernens celler og dermed dens funktion. Essentielle fedtsyrer bidrager til bedre psykisk balance, hukommelse, nærvær og indlæringsevne.

• Vitaminerne B6 og B12 modvirker hallucinationer. Mangel på C-vitamin øger risikoen for at udvikle skizofreni. Tilstrækkelig tilførsel og korrekt balance i niveauet af mineraler som zink, mangan og kobber har betydning for overførslen af nerveimpulser og dermed hjernens funktion, som er afgørende for psykens funktion. Mangel på D vitamin har også betydning for udviklingen af skizofreni.

• Manglende evne til at udskille peptidrester fra proteinerne gluten og kasein kan føre til udvikling af skizofreni.

• En dårlig prognose for skizofreni er samtidig forbundet med et højt indtag af mættet fedt og sukker.

Rapporten konkluderede endvidere, at der er stort behov for mere forskning på området. Rapporten, der er skrevet af udviklingsmedarbejder Svend Rybner, kan fås ved henvendelse til Juvelhuset - www.juvelhuset.dk

Kost og motion på Sønderparken

Sønderparken har gennem flere år haft fokus på sundhedsfremme, og stedet har en kost- og motionspolitik, som hele tiden udvikles.

Det tilstræbes, at maden lever op til anbefalingerne, og at tilberedningen såvel som indtagelsen af måltidet er en god, sanselig og velsmagende oplevelse. Så vidt muligt vælges fødevarer af dansk og økologisk oprindelse samt årstidens frugt og grønt.

Kilde: Sønderparken Center for Socialpsykiatri

www.rm.dk – søg ‘Sønderparken’ og ’Udviklingsprojekter’