Relateret indhold

Fagbladsartikel 17/03/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 17/03/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 16/03/2020 Kost, ernæring og sundhed 2-2020
Christine Bille Nielsen [ TEKST OG OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/03/2020 Månedens opskrift: Vælg et frø
Annette Aggerbeck    [ TEKST ] Ritzau / Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 16/03/2020 Bæredygtig udvikling er lederens ansvar

Vi elsker salt

En lille smule salt i maden er godt for smagen, rigeligt med salt er helt galt.

Danske kvinder spiser i gennemsnit 7-8 gram salt pr. dag, mændene 9-11 gram, mens sundhedsmyndighedernes anbefaling lyder på blot 6 gram, såvel for mænd som kvinder. Konsekvensen af et stort indtag af salt er ofte forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme. Ifølge Fødevareministeriet er salt i rigelige mængder hvert år skyld i mindst 1.300 danskeres død af hjertekarsygdomme.

Men nu skal der gøres noget ved problemet. På initiativ fra Fødevarestyrelsen er 11 offentlige og private organisationer gået sammen i et partner- skab, som skal formidle viden om salt og sundhed og få forbruget ned. Blandt deltagerne er Kost & Ernæringsforbundet.

Viden skal spredes ud

− Vi er gået med i partnerskabet, fordi der trænger til at komme fokus på, at salt er et næringsmiddel, hvor man skal kende begrænsningerne, siger Karen Leth, mad- og måltidskonsulent i forbundet.

Arbejdet i partnerskabet, som begyndte i foråret, har resulteret i flere initiativer. Blandt andet en kort film, der bliver vist i TV-programmet OBS og kan ses på Fødevarestyrelsens hjemmeside. I Kost & Ernæringsforbundet er der planer om medlemsarrangementer om salt i slutningen af 2011 og begyndelsen af 2012, fortæller Karen Leth.

Fokus på indsutriens produkter

Det er ikke gjort op, hvor meget salt der bliver brugt i de køkkener, hvor forbundets medlemmer arbejder. Derimod er der vished for, at fødevareindustrien bruger mere salt, end godt er.

Et notat fra Fødevareinstituttet DTU fortæller, at der er 1,3 gram salt i 100 gram fabriksbagt rugbrød, hvilket er 100 gange mere end det naturlige indhold i rugmel.

Notatet oplyser også, at der er forholdsvis meget salt i mange kødprodukter, færdigretter, marinerede sild, tomatketchup og andre fødevarer.

Indsatsen overfor industrien har da også høj prioritet i partnerskabet, fortæller Hanne H. Hansen, ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen.

− Sammen med brancheorganisationerne, som også er med i partnerskabet, arbejder vi på at fastsætte vejledende værdier for salt i ost, færdigretter, brød, morgenmad, kartoffel- og kødprodukter samt flere andre relevante produktgrupper.

Med i Nøglehulsmærket

Salt er et af kriterierne for tildelingen af Nøglehulsmærket til sundere varer, men der er ikke megen opmærksomhed omkring farerne ved det hvide mineral.

− 90 procent af danskerne kender Nøglehulsmærket, men salt er det af kriterierne bag mærket, som folk ved mindst om. De ved meget mere om indholdet af fedt, sukker og kostfibre, siger Karen Leth.

Cand. scient. i human ernæring, Ulla Toft fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, peger desuden på, at der ikke er sat grænser for salt for alle nøglehulsmærkede fødevarer. Og at grænsen ligger for højt, for nogle af de varer, hvor der er en.

Men det arbejdes der på at ændre. Ligesom salt også vil blive et væsentligt kriterium i det Nøglehulsmærke for kantiner og andre spisesteder, som lanceres efter nytår.