Vi har alle et ansvar for klimaet

For alle skal bidrage til at løse de klimamæssige udfordringer, som hele verden står over for. 

I Kost og Ernæringsforbundet ser vi rigtig mange gode takter i strategiens mål om at få skåret 25% af kommunens CO2-regnskab inden 2025. Og vi forventer, at København ikke vil være alene om de strategier i den nærmeste fremtid.

Den ambitiøse mad – og måltidsstrategi kræver høj ernæringsfaglig ekspertise for at blive omsat til dejlig velsmagende mad på tallerknerne. Den faglighed og viden besidder de ernæringsprofessionelle, der arbejder i byens køkkener. Udover at tilberede kulinarisk attraktiv mad kan de løse de udfordringer, der opstår i kølvandet på den nye praksis – er der tilstrækkelig og biologisk tilgængelig protein til stede i maden? Er maden anrettet, så ældre og svækkede kan genkende og overskue at spise maden?

Kost og Ernæringsforbundet har, over for regeringen, ønsket en politisk handleplan for klima og bæredygtighed.
Bæredygtig udvikling er ikke gjort med bare at skifte kødet ud med nødder. Der er allerede taget et meget stort skridt i forhold til at omstille til økologi. Skal vi skridtet videre, kræver det tilbundsgående analysering af hver enkelt opgave fra planlægning af måltiderne, indkøb, tilberedning, transport til servering og i høj grad måltidsværtskab. Værtskabet kan potentielt reducere madspild og dermed sikre, at maden bliver spist af ældre, børn og unge.
Mad kan meget mere end at mætte, men det kræver omtanke, forståelse og handlemuligheder for, at mad bliver mere end mad. Og det besidder de ernæringsprofessionelle i de offentlige køkkener i hele landet.

Tager vi endnu et skridt videre til måltidsværterne, som har til opgave at nøde og opmuntre borgerne til at indtage deres daglige måltider, så kræver det også her viden om den nye sammensætning af maden.

For vi skal for alt i verden undgå, at offentlige køkkener bliver en bidrager til øget madspild hos borgerne, når de selvsamme køkkener gennem de seneste år aktivt har nedbragt deres mængder af madspild.

Når København, og de 97 andre kommuner, arbejder med udvikling, nedsætter man ofte et ekspertpanel og advisory board. Til alle 98 kommuner vil Kost og Ernæringsforbundet blot påpege, at man ikke kommer helt i mål, hvis man ikke tager alle dele af kæden med.

Brug den massive faglighed I har hos jeres ernæringsprofessionelle personale i køkkenerne, som rådgivende på plejehjem og i sundhedshusene. De er uddannet til at gennemføre ernæringsvejledning, til at tilberede kulinarisk attraktivt mad med borgerens ernæringsmæssige behov i fokus og til at forebygge og behandle.

For vi har alle et ansvar for at passe på klimaet, kloden og fremtiden. Ligesom vi har et ansvar for at passe på os selv og hinanden, unge som ældre. Lad os bringe alle de nødvendige fagligheder i spil fra ernæringsprofessionelle og videnspersoner til ildsjæle.