Vi har de madhåndværkere, der skal til

Sølle fødevarer

I Politiken giver Lars Sonne Hansen fra Suhrs Madakademiet supermarkedets indkøber en over knæet for at sælge dårlige varer, fødevareindustriens madingeniører trænger til et modspil, siger han, projekt OPUS, der skal ændre vores madvaner, kalder han for elitært. Han nævner erhvervsuddannelsernes lave status og kokkenes ringe arbejdsmiljø. Og løsningen ifølge Lars Sonne Hansen - en madhåndværkeruddannelse, der er målrettet hverdagsmaden.

Men den uddannelse behøver han ikke lede længe efter. Den findes allerede!

I alle institutioner arbejder ernæringsassistenter og andre madhåndværkere hver eneste dag på at tilberede sund og velsmagende mad til børn, unge og andre.

Ernæringsassistenter og kokke samarbejder

- Ernæringsassistenterne er uddannet til målrettet at arbejde med hverdagsmaden i offentlige eller private institutioner. De uddanner sig til at planlægge og tilberede sund, nærende og velsmagende mad, der følger de officielle anbefalinger for institutionskosten, kostråd, nøglehulsmærkning mm. De lærer at målrette maden til alle aldersgrupper og til mennesker med særlige behov, siger Ghita Parry.

De har med andre ord alle de kompetencer, der er brug for, for at højne folkesundheden gennem hverdagsmaden i institutionerne.  

- Og de kokke, der ikke higer efter det ’højere, gastronomiske skoleridt’ som Lars Sonne Hansen nævner i sit indlæg i Politiken, men gerne vil lave hverdagsmad, de er velkomne i institutionerne og arbejder der i øvrigt allerede sammen med ernæringsassistenterne.

Både faglært og student

Lars Sonne Hansen ønsker sig desuden en ’gymnasial kokkeuddannelse’. Han mener, den vil give kokkene bedre chancer for at blive i faget og uddanne sig videre på andre fødevareuddannelser.

- Det er en god ide. Og den er allerede ført ud i livet for ernæringsassistenternes vedkommende, siger Ghita Parry.

De har mulighed for at kombinere en faguddannelse med en studentereksamen på EUX uddannelsen.

EUX varer 3 år og 9 måneder, og giver, præcis som Lars Sonne Hansen efterlyser, adgang til andre fødevareuddannelser f.eks. på professionshøjskolerne eller universitetet.

Få overblik over fødevareuddannelserne

I Danmark findes der en række fødevareuddannelser - mere end 25 i alt - på forskellige niveauer fra erhvervsuddannelser til universitetsuddannelser. Kost & Ernæringsforbundet har bistået Madkulturen med at få et overblik over uddannelserne.

- Hvis Lars Sonne Hansen har fået lyst til at få et nøjere kendskab til, hvilke fødevareuddannelser der findes, så kan han få et overblik på Madkulturens hjemmeside, siger Ghita Parry.

Kilde