Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 02/02/2021 Kost, Ernæring & Sundhed 1-2021
Christine Bille Nielsen  [ TEKST OG OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 MÅNEDENS OPSKRIFT: DE NYE KOSTRÅD
Mette Jensen  [ TEKST ] Maria Vendelbo Madsen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 Svendeprøven sætter håndværket i fokus

Vi sikrer værdig ernæring

  • GHITA PARRY / FORMAND

Der er nemlig et nyt lovforslag på vej, som betyder, at alle kommuner årligt skal gøre rede for værdighed i ældreplejen. Et af bare fem fokuspunkter er mad og ernæring.

Det er en stor sejr for os, som arbejder professionelt med ældres mad, måltider og ernæring i den offentlige sektor. Vores profession er under hårdt pres. Det gælder ikke mindst i kommunerne, hvor vi både ser og mærker presset på produktion og pleje.

Vi ser også, at når vi får plads til at folde vores faglighed ud og til at samarbejde på tværs af fag og sektorer, så lykkes vi. Vi ser vores faglighed blomstre, når ældrepleje kommer til at handle om mere end alene maden på tallerkenen. Det kommer i særlig grad vores ældre til gode.

Det gælder ikke mindst for demente. I årets første fagblad kan du blandt andet blive klogere på, hvad nogle af vores kolleger har succes med rundt omkring i landet. Jeg er personligt meget inspireret af Aarhus, hvor de arbejder helhedsorienteret og tværfagligt. Hvor de med baggrund i anbefalinger fra ’God mad – godt liv’ (som Kost & Ernæringsforbundet har været med til at udvikle) har succes med at skabe gode måltider for ældre demente.

For et godt måltid er ikke godt, hvis man ikke kan tygge maden, eller hvis man fejlsynker og derfor døjer med lungebetændelse igen og igen. Derfor har vi i vores høringssvar til den nye lov gjort opmærksom på, at en god ernæringsindsats ikke kommer af, at man beskriver dens grad af værdighed. Vi har brug for et bredere sigte. Alt for mange ældre er eller er i risiko for at blive underernærede. Er man først underernæret, er det svært at se værdigheden i pleje, omsorg og behandling.

Lovforslaget viser, at politikerne for alvor har fået øjnene op for vores profession, og hvad den kan udrette.

Godt nytår
Ghita