Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 19/06/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 06/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Månedens opskrift: Jordbær
Sanne Hansen [ TEKST ] Kissen Møller Hansen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 19/06/2019 Måltider, der gør en forskel

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Vi skal gøre god mad til ældre bedre

  • Ghita leder

I Skanderborg ved de, at god mad ikke kommer af sig selv. Det kræver ressourcer − og nok af dem. Derfor har de sat flere millioner kroner af til bedre ældremad. Det er et fint eksempel på, at der er politikere derude, der har forstået, at man ikke kan pille hår af en skaldet.

Jeg hører fra bekymrende mange medlemmer, at det ikke er i køkkenet, det går galt, men ude på afdelingerne i plejecentrene. At give småtspisende ældre madlysten og gnisten tilbage kræver et fokus, der rækker ud over måltidet fra køkkenet. Det kræver, at vi lærer fra os til sygeplejersker og andet plejepersonale. Det er afgørende for de ældres oplevelse af måltidet, at det ikke bliver indtaget på en grå plastikbakke i ensomhed foran tv´et. Det kræver anretning, servering, socialt fællesskab og et godt spisemiljø. Det kræver, at plejepersonalet taler måltidet op, og at værtsskabet bliver prioriteret også på ledelsesniveau som et vigtigt element i at forebygge ensomhed og fremme appetitten.

En dårlig tjener kan ødelægge god mad, siger de i Skanderborg. De seneste mange runder af debatten om ældremad understreger, hvor rigtigt et udsagn det er.

Jeg er kommet op med begrebet ‘måltidets treenighed’. Det er tre indbyrdes afhængige kvaliteter, som skal være i balance, for at måltidet er en succes: det ernæringsmæssige, det hygiejniske og det kulinariske. Det er en, synes jeg, rigtig god måde at forstå og forklare, hvad vores profession kan. Og mens vi i mange år har været fokuserede på ernæring og hygiejne, er det kulinariske måske blevet lidt undervurderet? Det har de erkendt i Skanderborg, og det er selvfølgelig til glæde og gavn for borgerne, men også for de mange kost- og ernæringsfaglige i kommunens køkkener. 

Forskningen og projektet i Skanderborg viser, at tværfaglighed er vejen frem. Vi kan noget helt unikt, som ingen andre faggrupper kan. Det skal vi hele tiden forfine og udvikle. Og som vi kan lære andre fagfolk noget, kan de også lære os noget. Det skal vi ikke være bange for. Vi skal omfavne det og vise vores evner frem. For hvis der er nogen, der kan gøre god ældremad bedre fra køkken til bord, så er det os!

Ghita Parry
/ Formand